Câştigaţi bani din drepturi de autor? Iată cum vă plătiţi contribuţiile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în contabilitate au realizat un centralizator al contribuţiilor sociale pe care trebuie să le achite contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor sau din proprietatea intelectuală.

Potrivit datelor centralizate de experţi pe portalul blogcontabil.ro, contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă datorează:
-    contribuţia de asigurări sociale (CAS - 31,3%)
-    contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%), dacă singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală.
Baza lunară de calcul pentru CAS (pensie) este:
- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 de lei), dar nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei).
Baza lunară de calcul pentru CASS (sănătate) este:
- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Patru rate trimestriale

Contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv martie, iunie, octombrie şi decembrie.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Regimul veniturilor din proprietatea intelectuală


Contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă, în condiţiile în care acesta este singurul venit realizat, datorează:
-    contribuţia de asigurări sociale (CAS - 10,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei)
-    contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Contribuabilii menţionaţi mai sus datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective.

Important! Indiferent de opţiunea exprimată pentru modul de impunere (sistem real sau reţinere la sursă), contribuabilii NU datorează cele două cote de contribuţii dacă mai realizează şi alte tipuri de venituri sau sunt deja asiguraţi în sistemul public de pensii ori beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, arată experţii portalului blogcontabil.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite