Casele vor fi asigurate obligatoriu din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna iulie, riscurile de calamităţi naturale (inundaţii, cutremure sau alunecări de teren) vor fi acoperite pentru 10 până la 20 de euro pe an. Asigurarea obligatorie a caselor a intrat în linie dreaptă, mai trebuie semnat contractul de reasigurare al companiei care va încheia în vară primele poliţe.

După mai mulţi ani de tergiversări şi intervenţii controversate, în 2010 asigurarea locuinţelor va fi obligatorie chiar din vară. Conform legislaţiei, proprietarii de imobile vor fi obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro.

Citiţi şi:

Asigurătorii şi-au redus pierderile în 2009
România, o ţară a şantierelor părăsite

Valoarea asigurată a unei locuinţe (adică despăgubirea pe care o va primi proprietarul în cazul producerii daunei) nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Proprietarii care vor dori să-şi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

„Există un proiect al contractului de reasigurare, pe care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) îl va semna în perioada următoare. De asemenea, se fac teste cu privire la transmiterea datelor din viitoarele poliţe, care vor fi intermediate de acţionarii PAID, către baza de date în care vor fi stocate. După semnarea contractului şi finalizarea testelor, cred că în iulie sau cel mai târziu în august vor fi emise primele poliţe", a declarat ieri Marius Bulugea, directorul PAID.

El a estimat că, în primul an, ponderea locuinţelor asigurate obligatoriu se va situa între 20 şi 30%.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se va sancţiona cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%. În prezent, fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.

Patru reasigurători în cursa pentru PAID

PAID a început discuţiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re şi RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri. Societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID, a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane de lei).

Cu o participaţie de câte 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite