Casele retrocedate acum 10 ani revin în circuitul comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de promisiune, la preţuri cu aproximativ 20% mai mici decât media pieţei. Miza este terenul de sub clădire, în cazul caselor dărăpănate.La Constanţa e "vad" în zona vecheLa Constanţa, spre

de promisiune, la preţuri cu aproximativ 20% mai mici decât media pieţei. Miza este terenul de sub clădire, în cazul caselor dărăpănate.

La Constanţa e "vad" în zona veche
La Constanţa, spre exemplu, cele peste 1.900 de garsoniere, case şi apartamente care au fost cumpărate pe Legea 112 nu vor avea un impact semnificativ asupra pieţei. "Locuinţele vor intra treptat în circuitul civil şi vor fi vândute la preţul pieţei, cele mai multe fiind situate în zonele ultracentrale ale oraşului", ne-a declarat Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNIM). El dă exemplul imobilelor din Piaţa Ovidiu şi din zona veche până spre bd. Mamaia, unde sunt concentrate cele mai multe asemenea locuinţe. Specialiştii spun că unii investitori sunt interesaţi în special de terenul pe care este situată clădirea. Cumpărătorii se aleg cu terenuri care pot ajunge chiar şi la 700 euro/mp. În schimb, clădirile se vând cu aproximativ 1.000 euro/mp, dacă sunt bine îngrijite şi au o locaţie centrală.

Jumătate din centrul Braşovului, adjudecat
Nici la Braşov nu se întrevăd mari valuri pe piaţa imobiliară locală. "Vor fi tranzacţii cu locuinţe vechi - unele de lux, altele mai puţin întreţinute, însă la preţuri foarte mari, datorită locaţiei. Mai bine de jumătate din clădirile din centrul vechi al Braşovului au fost cumpărate pe Legea 112", ne-a declarat, la rândul său, Adrian Pop, reprezentantul UNIM Braşov. În total, oraşul de la poalele Tâmpei are aproximativ 4.000 de locuinţe care fac obiectul acestei legi. şi aici, ca şi în alte oraşe mari, locuinţele ieftine s-au vândut încă din primii ani de la apariţia legii care reglementa situaţia caselor naţionalizate. Aceeaşi situaţie şi la Bucureşti, unde casele bune s-au dat demult. "Sunt posibile scăderi de preţuri, în cazul în care cererea şi capacitatea de cumpărare vor rămâne la nivelul prezent. Oricum, nu va fi un şoc", ne-a declarat Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar din România.

Interesele se întretaie în Banat
În schimb, la Timişoara, specialiştii se aşteaptă ca intrarea pe piaţă a acestor case (peste 1.000) să stârnească interesul multor cumpărători, deşi o bună parte din ele nu au fost întreţinute corespunzător. Anca Vlad, directorul companiei Imo Serv Grup, dă exemplul locuinţelor situate în Piaţa Maria, Traian ori Unirii, care "cu siguranţă îşi vor găsi cumpărători pentru că au o arhitectură deosebită."

Contractul de promisiune - o "portiţă" legală
* Cumpărătorul încheie cu proprietarul un contract de promisiune de vânzare a unui bun viitor - în acest caz un imobil.* Cumpărătorul plăteşte suma pe care proprietarul o cere, de obicei trei sferturi din preţul stabilit, iar apoi aşteaptă data la care va putea intra în posesia locuinţei, după ridicarea interdicţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite