Casele de clasă medie, cele mai profitabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Reţeta" succesului pentru un dezvoltator din domeniul imobiliar pare simplă: construieşti pentru cele două categorii din pătura de mijloc a populaţiei (cei care obţin venituri medii şi peste


"Reţeta" succesului pentru un dezvoltator din domeniul imobiliar pare simplă: construieşti pentru cele două categorii din pătura de mijloc a populaţiei (cei care obţin venituri medii şi peste medie), cu venituri lunare de 2.500 până la 4.000 de euro, şi obţii profit destul de repede.
Pentru cine construiesc dezvoltatorii
Portretul-robot al unui asemenea client este cunoscut, dar "o statistică oficială care să prezinte date exacte privind numărul românilor ce intră în această categorie nu există", a declarat Claudia Dăscălescu, consultant în cadrul companiei DTZ Echinox. Sigur este că cei care vor locui într-un apartament modern şi spaţios deţin funcţii importante în cadrul marilor companii internaţionale sau prestează servicii de consultanţă în domenii care au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani - imobiliare, IT, auto şi asigurări. Tot din această categorie mai fac parte şi micii speculatori de pe diverse pieţe, dar şi "căpşunarii". "Abia după finalizarea noilor proiecte rezidenţiale vom avea o imagine mai clară asupra componenţei clasei medii româneşti", conchide Claudia Dăscălescu.
Deocamdată sunt preferaţi clienţii cu bani mulţi
Până atunci, cei care vor să-şi cumpere acum o locuinţă finalizată au de ales între apartamentele din blocurile vechi şi cele din ansamblurile de vile sau proiectele de blocuri cu un număr de până la 100 de apartamente. "În marea lor majoritate, dezvoltatorii au preferat să construiască pentru cumpărătorii cu venituri mari, cum sunt cei din noua clasă a oamenilor bogaţi, expaţi sau pentru investitori", se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară A1 Real Estate. Realizatorii analizei adaugă că dezvoltatorii au obţinut profituri ridicate din investiţii reduse, iar oferta de pe piaţă a avansat într-un ritm lent şi nu a putut acoperi deficitul de locuinţe. Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucureşti, cu un venit total de 1.500 euro pe lună, îşi pot permite să achiziţioneze o locuinţă nouă, inclusiv prin credite imobiliare.
Profitabile pentru investitori sunt şi achiziţiile de terenuri, mai ales cele de pe litoral.
"Odată cu apropierea sezonului rece, cererile de asemenea suprafeţe cresc cu aproximativ 10%", au declarat reprezentanţii companiei Perfect Casa. Cumpărătorii şi-au conturat deja planurile de afaceri. Terenurile urmează să fie valorificate în sezoanele calde, prin ridicarea de hoteluri şi vile, mai ales că zona Mării Negre oferă un potenţial turistic şi de agrement deosebit. Alexandru Coman, consilier în cadrul Perfect Casa, este de părere că aproximativ 50% din investitorii care achiziţionează terenuri la mare urmează să construiască imobile pentru uz turistic, cum ar fi restaurante şi pensiuni. Nu puţini sunt şi cei ce îşi construiesc case de vacanţă pe care apoi le folosesc în interes propriu sau le integrează în circuitul turistic. De asemenea, construirea de case pentru rezidenţă reprezintă un alt segment de interes pentru aceştia, în condiţiile în care terenul poate costa, la malul mării, chiar şi 1.000 de euro/mp. Nu sunt de neglijat nici terenurile extravilane situate între staţiunile de pe litoral, care au căutare, mai ales pentru că au suprafeţe generoase unde se pot dezvolta proiecte de agrement sau ansambluri rezidenţiale. Spre exemplu, în apropiere de Mamaia, un teren extravilan cu posibilitate de trecere în intravilanul localităţii se vinde cu sume cuprinse între 2 şi 30 de euro/mp, preţurile putând ajunge până la 200 euro/mp. În staţiuni, metrul pătrat costă între 2 şi 40 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite