Casele, asigurate obligatoriu la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

obligatorie a locuinţelor va deveni literă de lege pentru toţi românii care deţin o locuinţă. Astfel, la sfârşitul lunii iunie a anului viitor, toţi proprietarii vor cotiza pentru a-şi

obligatorie a locuinţelor va deveni literă de lege pentru toţi românii care deţin o locuinţă. Astfel, la sfârşitul lunii iunie a anului viitor, toţi proprietarii vor cotiza pentru a-şi asigura casa împotriva producerii inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a cutremurelor. Sumele colectate prin plata primei de asigurare - 10 euro, respectiv, 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa - ar trebui să acopere măcar parţial pagubele generate de o eventuală calamitate naturală. Fondul locativ care urmează să fie asigurat se ridică la 8,5 milioane de locuinţe, din care aproximativ 15% sunt construite din materiale tradiţionale, ceea ce înseamnă că societăţile autorizate să încheie poliţele de asigurare vor colecta în jur de 158 milioane de euro. O sumă mică, în condiţiile în care, anul trecut, nota de plată a inundaţiilor care au afectat teritoriul României în repetate rânduri s-a ridicat la nu mai puţin de 1,5 miliarde de euro. Bilanţul făcut ieri de Paul Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), indică aproximativ 44.800 de case distruse de ape, 49.000 de anexe gospodăreşti şi 540.000 de şcoli, grădiniţe, spitale şi dispensare.
Desigur, cifra pierderilor materiale se referă şi la clădirile publice, care în România nu sunt asigurate.
Statul împrumută pool-ul de asigurare
Cum producerea repetată a calamităţilor într-un interval scurt de timp ar putea să le găsească "descoperite" pe firmele care vor face parte din pool-ul de asigurare (n.r. - societate pe acţiuni abilitată să încheie contractele de asigurare), statul se va implica în acest business privat sub forma unui împrumut de 300 milioane de euro. "Suma va acoperi plata totală a primelor de reasigurare în primul an de funcţionare şi parţială în următorii doi ani. În plus, împrumutul va capitaliza societatea", a precizat Radu Mircea Popescu, consilier în cadrul MAI.
Chiar şi aşa, în România, gradul de neacoperire a pagubelor este de 3,5%. Procentajul ar putea să scadă până la 3% dacă ţara noastră ar participa la un fond local care să reunească riscurile la nivel balcanic, după cum a explicat Eugene Gurenko, specialist în cadrul Băncii Mondiale. Participarea României la un fond cu acoperire globală ar reduce rata asigurării la 2%.

Ajutor pentru 10% din proprietari
"Aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamente vor beneficia de subvenţionarea parţială sau totală a primei pentru asigurarea obligatorie a locuinţei", a declarat Radu Mircea Popescu. Este vorba de persoanele care beneficiază de asistenţă socială de la stat şi de unele dintre persoanele care locuiesc în mediul rural.

Nivelul reasigurării, la finele anului
Până la sfârşitul acestui an, autorităţile vor stabili nivelul estimativ al primei de reasigurare care va fi plătită de pool-ul de asigurare. Radu Mircea Popescu, consilier MAI, a precizat că, indiferent de rezultatul negocierilor cu firmele internaţionale, nivelul primei de asigurare plătite de proprietarul de locuinţă nu se va schimba.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite