Casele de amanet, CAR-urile saracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanii au ajuns sa se imprumute cand pun muraturi sau cumpara lemne, dar si pentru a-si achita factura de intretinere. Cum si rudele si vecinii sunt saraci, cei care ii imprumuta sunt casele de

Romanii au ajuns sa se imprumute cand pun muraturi sau cumpara lemne, dar si pentru a-si achita factura de intretinere. Cum si rudele si vecinii sunt saraci, cei care ii imprumuta sunt casele de amanet. Afacerile acestora infloresc indeosebi toamna, dar si de Paste sau Craciun, cand oamenii amaneteaza ceea ce au strans intr-o viata.
Bijuterii, pentru bani de muraturi si intretinere
Casele de amanet au ajuns un fel de banci ale saracilor. ,Dupa unii, sunt firme de camatari, dar ele umplu un gol in viata sociala. Sunt un barometru al starii economice - cand societatea prospera se cumpara aur, iar cand lumea saraceste se vinde aur. Cu 50% saraci, Romania trece prin cel de-al doilea fenomen", explica Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Federatiei Metalelor si Pietrelor Pretioase din Romania. Conform acestuia, casele de amanet dau credite mici, cu dobanzi mici. De cel putin zece ani, acestea tin locul fostelor banci populare pentru saraci, dand imprumut, dar cu gaj. ,Oamenii se imprumuta la casele de amanet, pe baza de contract, iar dobanzile sunt cuprinse intre 0,35 si 1%. Cererile se inmultesc toamna, cand cetatenii vor sa-si puna muraturi sau sa-si cumpere lemne. Multi isi amaneteaza bijuteriile si iarna, pentru a-si plati facturile la intretinere. Problema este ca, daca imprumutul nu se achita in zece zile, procentul dobanzii se poate dubla. Iar o bijuterie ,uitata" devine pierduta. Cert este ca toate categoriile sociale, aflate in declin financiar, trec pragul caselor de amanet si nu pe cel al bancilor populare, asa cum ar fi normal", sustine Mihail Pacioianu.
Sarbatorile scot cercelul din urechea copilului
Se pare ca cel mai mare aflux la casele de amanet se inregistreaza in perioadele de Paste si Craciun, cand tot romanul doreste sa traiasca sarbatorile din plin. "Sunt romani care au strans unele valori in perioadele lor bune, iar acum datorita pauperizarii le vand pentru a-si asigura un trai decent. Aceasta categorie apartine celor culti, care au stiut ce sa achizitioneze. Pentru acestia, aurul nu da faliment, ci isi pastreaza valoarea sau si-o multiplica. Ei au gandit corect, caci pretul aurului a tinut pas cu scumpirile si inflatia", declara presedintele executiv al Patronatului aurului. Exista insa si romani care scot cercelul din urechea copilului pentru un imprumut de cateva sute de mii de lei, sustin analisti din lumea sindicala. Conform acestora, peste 60%-70% din cetatenii de la orase folosesc permanent casele de amanet pentru imprumuturi derizorii, care ii saracesc fara stirea lor. In opinia acestora, casele de amanet au devenit vecinul care te imprumuta, dar te si jupoaie.

Evaluare
* 1 bijuterie - 1.000.000 lei vechi
* dobanda, intre 0,35 si 1% = 5.000 lei/zi
* in 10 zile = 50.000 lei
* dupa 10 zile, dobanda se dubleaza = 100.000 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite