Casa la ţară este "vedeta" pieţei construcţiilor autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efervescenţa fără precedent a sectorului construcţiilor are şi confirmarea statistică. În 2006 a fost depăşită cifra-record de 50.000 de autorizaţii de construcţie, fiind consemnat un

Efervescenţa fără precedent a sectorului construcţiilor are şi confirmarea statistică. În 2006 a fost depăşită cifra-record de 50.000 de autorizaţii de construcţie, fiind consemnat un avans de peste 17% faţă de anul trecut. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că până şi în decembrie s-au înregistrat creşteri considerabile ale numărului de autorizaţii de construcţii rezidenţiale emise, cu 38, 8% mai multe faţă de luna precedentă.

Tot datele statistice surprind şi o realitate care individualizează piaţa românească de profil la nivel european. Suprafaţa medie utilă a locuinţelor a crescut cu 11,5%, de la 167,5 metri pătraţi la 186,7 metri pătraţi. Cele mai spaţioase case europene, la nivel statistic, sunt cele ale luxemburghezilor, însă nici ale acestora nu depăşesc o suprafaţă medie utilă de 120 de metri pătraţi. Analiştii imobiliari afirmă însă tot mai adesea că în curând şi locuinţele construite pe piaţa locală vor avea dimensiuni descrescătoare. Românii caută locuinţe ieftine, iar soluţia găsită de dezvoltatori ca acest lucru să devină realitate este casa cu un număr mai mic de metri pătraţi.

Mai multe spaţii de depozitare şi hale industriale

Cifrele INS relevă şi un alt trend pe piaţa imobiliară românească. Din totalul de 51.059 de autorizaţii eliberate în 2006, aproape 30.000 de autorizaţii au fost acordate pentru mediul rural. Pe ansamblu, valoarea lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut cu 19,3%, comparativ cu 2005. Cea mai importantă majorare a fost înregistrată în cadrul categoriei de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente. În ceea ce priveşte tipurile de construcţii, cel mai dinamic segment a fost cel al construcţiilor inginereşti. Astfel, în 2006 au fost executate cu 21,8% mai multe lucrări legate de infrastructură decât în anul precedent. Clădirile de depozitare, centrele de logistică, birourile şi spaţiile comerciale au cunoscut şi ele un avans semnificativ, de 16,5%. Şi în domeniul clădirilor folosite în cea mai mare parte pentru locuit s-au consemnat creşteri, tot de peste 16%. Statisticile INS pe ultima lună a anului surprind o realitate interesantă. În această perioadă s-au executat masiv lucrări în domeniul clădirilor nerezidenţiale, cu 23,5% mai multe faţă de luna precedentă, în timp ce lucrările rezidenţiale şi inginereşti au înregistrat un regres de până la 2,4%. Concluzia generală pe care ne lasă să o întrevedem ultimele comunicate ale INS este că, în 2006, s-au consemnat creşteri la toate componentele. Cel mai important avans a fost realizat în domeniul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, de 37,3%. Au urmat lucrările de reparaţii capitale, cu o creştere de 23,7%, şi lucrările de construcţii noi, cu 20,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite