Casa de vacanţă, la mare sau la munte?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea aparţine proprietarului, în funcţie de preferinţe. Dacă vorbim însă de rentabilitatea investiţiei, ultimul cuvânt îl au specialiştii. Casa de la mare, deşi ar putea să coste mai

Alegerea aparţine proprietarului, în funcţie de preferinţe. Dacă vorbim însă de rentabilitatea investiţiei, ultimul cuvânt îl au specialiştii. Casa de la mare, deşi ar putea să coste mai mult, date fiind condiţiile deosebite de umiditate şi de structură a solului, se recuperează mai repede, prin închiriere, comparativ cu varianta de la munte.
Construirea unei case de vacanţă la munte sau la mare poate deveni mult mai costisitoare decât se aşteaptă proprietarul, fără un calcul corect al tuturor costurilor unei asemenea lucrări.
Casa de la mare trebuie înfiptă mai bine în fundaţie
Totul porneşte de la alegerea terenului, care dictează şi modul de execuţie a fundaţiei. "O casă construită pe un teren nisipos va avea nevoie de o fundaţie mult mai lată, dar şi mai adâncă faţă de cea construită la munte, ceea ce înseamnă un preţ pe factură cu 15-20% mai mare în primul caz", explică arhitectul Mircea Bursuc. Urmează ridicarea construcţiei, în funcţie de materialele dorite. Specialiştii recomandă betonul şi cărămida pentru casa de vacanţă de la malul mării, lemnul nefiind rezistent la vaporii salini din aer. Chiar şi cu această alegere, fier-betonul trebuie tratat cu o vopsea specială, pentru a nu se coroda. Indiferent de preţurile practicate pe piaţă de către diferiţi dezvoltatori imobiliari, un preţ corect pentru o casă de vacanţă din beton plus cărămidă nu depăşeşte 350 de euro/mp. În schimb, construcţia din lemn masiv costă 400 de euro/mp, mai ales că nu se pretează orice tip de cherestea, ci numai cea fără noduri. În acest moment, cheresteaua de pe piaţa autohtonă a materialelor de construcţii se vinde cu 150-200 de euro/metrul cub.
Casele din lemn nu au căutare la mare
Varianta unei căsuţe de vacanţă pe structură din lemn "de gata", asamblată de firmele specializate, tentează din ce în ce mai mulţi cumpărători. "Mai puţin pe cei care vor să-şi construiască o casă la mare", explică Dorel Dobre, reprezentantul firmei Case Lemn Harghita. Desigur, sunt şi persoane care au cumpărat asemenea căsuţe şi pe litoral, dar care au trebuit să renunţe la ele, mai ales că exteriorul trebuie vopsit în fiecare an, faţă de cea de la munte - la cinci ani.
Singurele locuri de pe litoral în care firmele de profil îşi pot vinde marfa sunt campingurile, unde investiţiile nu sunt pe termen lung. În privinţa costurilor unei asemenea case cu structură din lemn, metrul pătrat variază între 100 şi 130 euro/mp, fără TVA. O construcţie modulară de 100 mp poate fi achiziţionată cu 10.000-13.000 euro, exclusiv TVA. Suma se dublează dacă se adaugă fundaţia, instalaţiile şi învelitoarea. Desigur, şi transportul casei din Harghita până în locul ales pentru petrecerea vacanţelor este o altă componentă de preţ care nu trebuie neglijată.
Specialiştii recomandă pentru munte construcţia modulară, mai ales că încălzirea unei asemenea case în perioada rece se poate face într-o oră, în timp ce una construită din zidărie are nevoie de aproape o zi, spune Dorel Dobre. În această situaţie, economia la buzunarul proprietarului este pe măsură.
Varianta lux se recuperează în 7, 5 ani
Presupunând că au fost investiţi 100.000 de euro pentru casa de vacanţă, cu tot cu amenajările interioare, suma se amortizează mult mai repede la mare decât la munte. "În cazul în care condiţiile sunt deosebite, un apartament de lux într-o vilă poate fi închiriat chiar cu 150 de euro/zi în perioada estivală", explică Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).
Cum sezonul durează trei luni, un calcul simplu arată că proprietarul poate câştiga în acest interval 13.500 de euro, iar întreaga investiţie poate fi recuperată în 7,5 ani. "Cel mai bun plasament sunt casele de vacanţă de lux. Investiţiile mici nu aduc decât câştiguri mici", este de părere preşedintele UNIM Constanţa. Din contră, casa de la munte nu poate fi închiriată cu mai mult de 50 de euro/zi, însă chiar şi în condiţiile în care turismul montan se practică tot anul, doritorii vin în special în weekend. Dacă ţinem cont de faptul că proprietarul are la dispoziţie şase luni pe an, rezultă că afacerea îi aduce un câştig de 9.000 de euro/an, ceea ce înseamnă că investiţia se amortizează în 11 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite