Casă nouă, doar pentru românii cu venituri de peste o mie de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul cu un venit peste medie este ţinta pe care o vizează constructorii de locuinţe. Dacă în urmă cu câţiva ani, dezvoltatorii imobiliari nici măcar nu se uitau la acest segment de

Românul cu un venit peste medie este ţinta pe care o vizează constructorii de locuinţe. Dacă în urmă cu câţiva ani, dezvoltatorii imobiliari nici măcar nu se uitau la acest segment de piaţă, construind mai ales vile de lux pe suprafeţe uriaşe de teren, în prezent, ei se concentrează pe apartamente de bloc, în zone semicentrale.
Nu mai târziu de trei ani, în cartierele Bucureştii Noi, Dristor, Giuleşti, Titan sau Vitan, din Capitală, urmează să apară ansambluri rezidenţiale moderne. Dincolo de ofertele prezentate în detaliu de către constructori în cadrul Târgului Naţional Imobiliar, cumpărarea unui astfel de apartament este condiţionată de veniturile solicitantului. Pentru o locuinţă nouă cu două camere, în Vitan, doritorii ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 87.500 de euro. Din această sumă, avansul pe care îl cere constructorul este de 40%, deci 35.000 de euro. Pentru restul de bani, rămâne soluţia creditului imobiliar, situaţie în care venitul pe familie al solicitantului trebuie să fie de cel puţin 1.000 de euro. Cei care îşi permit o achiziţie imobiliară de peste 200.000 de euro au la îndemână şi varianta unei vile în oraş, sau în afara acestuia. Constructorii justifică sumele cerute prin dotările moderne ale interioarelor şi prin preţul ridicat al terenurilor. Vestea bună pentru românii care urmăresc evoluţia pieţei imobiliare autohtone este că preţurile locuinţelor nu vor mai creşte după aderarea României la Uniunea Europeană. Cel puţin, aşa apreciază Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, care nu se aşteaptă nici la scăderi ale tranzacţiilor pe piaţa imobiliară, în aceste condiţii. Mai rămâne totuşi marea problemă a deficitului de forţă de muncă specializată. "Angajatorii trebuie să reconsidere această situaţie pentru a atrage forţa de muncă calificată, care lucrează în prezent în Italia sau Spania", a avertizat Borbely.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite