Casă nouă pot avea doar românii cu venituri de peste o mie de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

până de curând ca fiind de nişă de către investitori. Blocuri în zonele semicentraleApartamentele din complexele rezidenţiale localizate în zone semicentrale din Capitală, precum Bucureştii

până de curând ca fiind de nişă de către investitori.
Blocuri în zonele semicentrale
Apartamentele din complexele rezidenţiale localizate în zone semicentrale din Capitală, precum Bucureştii Noi, Dristor, Giuleşti, Titan, Vitan, sunt "vedetele" proiectelor prezentate în cadrul Târgului Naţional Imobiliar. Blocurile au, de regulă, un regim de înălţime de cel puţin opt etaje.
Un asemenea proiect este ansamblul Jupiter, localizat în zona de sud a oraşului. Investiţie a Real Constructions Companies Grup, complexul este în faza finală de construcţie şi a fost vândut deja în proporţie de 80%. Jupiter cuprinde trei blocuri de 10 etaje, cu un total de 196 de apartamente, de la două la cinci camere. Preţurile variază în funcţie de amplasare şi nivel. Astfel, un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 67 mp, costă în jur de 85.000 de euro (inclusiv TVA). În preţ este inclus mobilierul complet pentru baie şi bucătărie, iar locuinţele de la parter beneficiază şi de un loc de parcare subteran, pentru această sumă. Doritorii de confort sporit pot opta pentru un apartament spaţios, de cinci camere. În acest caz, suprafaţa depăşeşte 200 mp. Preţul este însă unul pe măsură - aproximativ 295.000 de euro (TVA inclus).
Ofertele prezentate includ şi imobile cu mai puţine etaje, aşa cum este Gura Siriului Residence, dezvoltat de către Gigant Construct în imediata apropiere a Bulevardului Theodor Pallady din sectorul 3. Blocul, cu patru etaje, va avea un număr total de 63 de apartamente, cu suprafeţe utile între 65 şi 110 mp. Astfel, dacă pentru un apartament de trei camere la parterul blocului, proprietarul va plăti aproximativ 160.000 de euro, cu tot cu TVA şi comisioane, precum şi garaj, la etajul patru, acelaşi apartament va costa în jur de 150.000 de euro.
Pentru cei care vor să "evadeze" din aglomeraţia metropolei, South Pacific Group propune trei proiecte în zona Tunari, care cuprind deopotrivă oferte de vile şi apartamente. Construirea celor două cartiere de vile - destinate clasei medii cu venituri mari - se va termina în al doilea semestru al anului 2008. Preţurile variază între 156.000 şi 310.000 de euro (inclusiv TVA). Pentru această sumă, constructorul mai oferă bucătării şi băi complet utilate, finisaje din marmură, precum şi sisteme de tipul "smart home".
Una dintre zonele căutate pentru construirea unei case de vacanţă este Branul. În satul de vacanţă Edelweiss Village, construit după modelul austriac, ofertele pornesc de la 173.000 de euro (inclusiv TVA) pentru o casă cu trei camere, având o suprafaţă de 150 mp.
Sinaia şi Braşovul sunt alte două locaţii în care se construiesc ansambluri rezidenţiale, care pot fi uşor transformate în case de vacanţă, în funcţie de preferinţele proprietarului. O garsonieră în Sinaia în ansamblul Colina Florilor costă 44.000 de euro (TVA inclus). Suprafaţa utilă însă este de aproximativ 30 mp.

Borbely: "Preţurile la locuinţe nu vor mai creşte după aderarea la UE"
Preţurile la locuinţe nu vor mai creşte după aderarea României la Uniunea Europeană, dar nici nu se aşteaptă scăderi ale tranzacţiilor în piaţa imobiliară, a apreciat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului. Oficialul este de părere că domeniul construcţiilor a avut o dezvoltare accelerată în ultimii ani şi a adus venituri considerabile la bugetul de stat. Spre exemplu, piaţa construcţiilor a crescut anul trecut într-un ritm alert, înregistrând un avans dublu faţă de creşterea economică a ţării, în anasmblu. "În România se construieşte din ce în ce mai mult, atât de către companiile autohtone, cât şi de către investitori străini, fapt care arată că avem o piaţă interesantă în acest domeniu", a mai apreciat ministrul Borbely. Mai rămâne totuşi marea problemă a deficitului de forţă de muncă specializată. "Angajatorii trebuie să reconsidere această situaţie pentru a atrage forţa de muncă calificată care lucrează în prezent în Italia sau Spania", a avertizat Laszlo Borbely.

Portretul cumpărătorului de două camere
Cumpărarea unui apartament cu două camere într-o zonă semicentrală precum Vitanul poate fi însă o povară prea mare pentru cele mai multe familii. Astfel, pentru o locuinţă de acest tip, doritorii ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 87.500 de euro. Din această sumă, avansul pe care îl cere constructorul este de 40%, deci 35.000 de euro. Visele celor mai mulţi se opresc aici, pentru că salariul mediu net în România este de aproximativ 240 de euro pe lună. Dacă totuşi tânăra familie are aceşti bani, pentru că trebuie să fii tânăr pentru a obţine de la o bancă un împrumut pe o perioadă de 30 de ani, rămâne soluţia creditului imobiliar pentru restul de 52.500 de euro. În aceste condiţii, venitul pe familie al solicitantului trebuie să fie de cel puţin 1.000 de euro. De obicei, dezvoltatorii imobiliari preferă varianta parteneriatelor cu instituţiile bancare, uşurând astfel găsirea unei soluţii de finanţare. Asta nu înseamnă că nu există şi varianta ca doritorul să găsească singur banii necesari pentru achiziţionarea locuinţei.

Creditul punte, calea rapidă către o locuinţă mai scumpă
Pentru cei care posedă deja o casă şi vor să cumpere o alta mai scumpă, dar nu au reuşit încă să strângă banii pentru avans, băncile oferă soluţia creditului punte. Instituţia de credit îl finanţează pe proprietar cu 75% din valoarea locuinţei, bani ce vor constitui avansul pentru casa dorită. În acest fel, el rezolvă problema locului în care va trebui să stea în perioada dintre vânzarea casei în care locuieşte şi cea pe care vrea să o achiziţioneze. Banii pot fi utilizaţi şi pentru construcţia unei noi locuinţe. Rezultatul - câştigi o perioadă generoasă de timp în care găseşti locuinţa de vis, iei un credit ipotecar pentru noua casă şi o vinzi pe cea veche pentru a rambursa creditul punte. Acest tip de împrumut se acordă de regulă pentru o perioadă scurtă, de maximum doi ani, şi trebuie restituit în totalitate la scadenţă, într-o singură rată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite