Cărţile lui Vintilă Corbul au cucerit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul a semnat şi scenariile filmelor de succes "Nea Mărin miliardar", "Revanşa", "Duelul" şi "Un comisar acuză" Vintilă Corbul a devenit imediat o stea a literaturii,

Scriitorul a semnat şi scenariile filmelor de succes "Nea Mărin miliardar", "Revanşa", "Duelul" şi "Un comisar acuză"

Vintilă Corbul a devenit imediat o stea a literaturii, impunându-şi stilul savuros, care combina experienţele personale cu adevărul istoric şi ficţiunea.

"Babel Palace" este primul său roman, dar autorul s-a impus cu adevărat după ce a apărut "Căderea Constantinopolelui", o adevărată lovitură pe piaţa editorială. Este cea mai bine vândută carte din beletristica românească, cu un prim tiraj-record de 192.000 de exemplare. A fost editată, apoi, în mai multe limbi de circulaţie internaţională: franceză, greacă, arabă, iar în Franţa a fost popularizată sub formă de teatru radiofonic. Un alt volum, "Idolii de aur - Dinastia Sunderland-Beauclair" (trei volume), a fost editat în franceză şi poloneză.

Vintilă Corbul este unul dintre puţinii literaţi români care au învăţat să trăiască numai din scris. Gustul succesului l-a simţit din copilărie, când a călătorit mult în Europa şi Lumea Nouă, cunoscându-i pe John D. Rockefeller, J. Paul Getty. În 1966, Vintilă Corbul a scris, în colaborare cu Eugen Burada, povestirea "Moarte şi portocale la Palermo", apărută în colecţia Temerarii - Editura Tineretului, în două fascicule a câte 80 de pagini.

Pus pe lista neagră de Ceauşescu

Datorită succesului, după câţiva ani, la insistenţele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenuşă şi orhidee la New York".

Era primul volum apărut sub semnăturile Vintilă Corbul şi Eugen Burada. Romanul i-a deranjat pe comunişti, din cauza naraţiunii care punea în valoare avantajele lumii capitaliste. Cartea a fost trecută imediat pe lista neagră de regimul Ceauşescu. Este una dintre cele mai vândute trei cărţi semnate Vintilă Corbul, primul tiraj de 160.000 de exemplare fiind epuizat într-o singură săptămână. Compunea cărţi-fluviu, chiar şi în mai puţin de un an, fără să uite de partea cea mai importantă a procesului de creaţie: documentarea.

Pentru "Asediul Romei" s-a documentat din peste 200 de cărţi. Vintilă Corbul şi Eugen Burada au scris şi scenariile unor filme care au avut succese masive. Cei doi şi-au pus semnătura pe scenariile peliculelor "Nea Mărin miliardar", "Revanşa", "Duelul" şi "Un comisar acuză" (scenariu compus în doar două săptămâni), ecranizate de Sergiu Nicolaescu.

Operele complete, pe site-ul "Adevărul"

Vintilă Corbul a fost un scriitor român contemporan şi autor de scenarii de film care s-a stabilit în Franţa în 1977. Romanele sale au avut cea mai mare căutare în perioada comunistă, iar încasările uriaşe de pe urma acestora au stârnit multe invidii în lumea literară.

Editura Adevărul Holding a lansat la Târgul de carte Gaudeamus de anul trecut 24 de titluri, în 31 de volume, majoritatea scrise de Vintilă Corbul, dar şi câteva semnate împreună cu Eugen Burada. Volumele "Cenuşă şi orhidee la New York", "Uragan asupra Europei", "Oameni în Rolls-Royce", "Groaza vine de pretutindeni", "Roxelana şi Soliman", "Calea ducesei", "Plângi, plângi balalaikă" sunt titluri care le-au adus celor doi celebritatea în anii "60-'70.

Ediţia de lux cuprinde cărţi care au copertele învelite într-un material special şi sunt tipărite pe hârtie de calitate superioară. Site-ul dedicat acestei colecţii le oferă utilizatorilor posibilitatea de a achiziţiona volumele on-line, pe www.adevarul.ro/carte. Operele complete Vintilă Corbul se găsesc şi în reţeaua librăriilor Diverta sau se pot comanda direct de la sediul "Adevărul".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite