UPDATE Cartea tipărită va deveni o raritate. Lecturile pe e-reader, tablete şi smartphone-uri prind avânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o eră digitalizată, cărţile se vor cumpăra din ce în ce mai rar deoarece tot mai mulţi oameni vor alege ebook-urile pentru lecturile zilnice.

“În acest an piaţa de carte este la o valoare de 54 de milioane de euro (fără manuale şcolare şi kiosk edition), ceea ce însemnă o scădere de 10% faţă de anul trecut. Momentan vânzările de cărţi tipărite nu sunt afectate de vânzările de ebook-uri”, reiese dintr-o analiză realizată de Diverta la solicitarea Adevărul.

În acest an pe piaţa de carte s-au simţit investiţiile în digitalizarea titlurilor, chiar dacă ebook-urile sunt încă ceva nou în România, raportat la numărul de cititori interesaţi. “Suntem încă în faza de adaptare. Dar trendul este de creştere, iar creşterea este extrem de rapidă, impulsionată de vânzările de tablete şi smartphone-uri”, se mai arată în analiza Diverta.

Reprezentanţii Diverta spun că pe termen lung însă vor exista mixuri de produse la clienţii existenţi, care vor cumpăra ebook-uri pentru lecturile zilnice, uşoare, dar vor prefera în continuare varianta tipărită pentru cărţile importante.

Momentan scăderea pieţei de carte nu a fost cauzată de comercializarea ebook-urilor, alţii au fost factorii: numărul redus de titluri noi, scăderea preţurilor. “Cartea rămâne o cumpărătura de impuls şi pe alocuri de cadou sau necessitate”, a mai subliniat reprezentantul Diverta.

“Editurile ar trebui să profite de acest lucru pentru a putea lansa titluri de consum în format digital cu costuri reduse şi vor putea investi mai mult în calitatea cărţilor tipărite”, se mai arată în analiza Diverta.

UPDATE Multe librării și edituri s-au închis în ultimii ani

Într-un context economic dificl, multe edituri mici au fost nevoite să se retragă de pe piaţă, multe librării au trebuit să îşi închidă porţile, ceea ce nu este bine într-o ţară ce are mai puţin de 300 de librării la nivel naţional. “Supravieţuiesc lanţurile de librării cu tradiţie. Pe de altă parte, creşte foarte mult comerţul electronic, prin care costurile librăriilor se reduc foarte mult”, au declarat reprezentanţii editurii Curtea Veche.

Oficialii Curtea Veche au subliniat faptul că marii jucători de pe piaţa editorială sunt puşi continuu în situaţia de a-şi depăşi limitele în ceea ce priveşte creativitatea.”Vedem apariţia unei pieţe de carte electronică, realizarea de programe prin fonduri europene, cum face şi Curtea Veche Publishing prin programul ReadIT, promovarea care începe să se mute din ce în ce mai mult în mediul online, evitând costurile foarte mari presupuse de mediile publicitare clasice, căutarea unor forme de vânzare cât mai atractive, continuarea ediţiilor de chioşc”, au mai explicat reprezentanţii Curtea Veche.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite