Carnea de porc românească intră în UE pe bucăţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că vor fi organizate „compartimente“ zonale din care se vor putea realiza exporturi de carne de porc. România rămâne dezavantajată în raport cu celelalte ţări din UE la exportul de carne de porc. Vom avea voie să exportăm numai din regiunile „neinfestate“ cu pestă.

România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai, dă asigurări Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. Iar asta în urma discuţiilor pe care acesta le-a avut luni la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate. 

Totuşi, ministrul spune că se va merge înainte cu măsura de compartimentare a teritoriului ţării pentru ca exportul să nu fie afectat de un eventual focar de pestă porcină.

La rândul său, Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, spune că exporturile se vor realiza numai din anumite compartimente  şi că vor fi dezavantajaţi producătorii mici, care nu beneficiază de abatoare mari, performante.

Dioxina nemţească nu poate fi depistată

Tabără a mai spus că s-a vorbit despre constituirea unor stocuri private de carne de porc care să fie subvenţionate. Declaraţia vine în contextul în care preţul unui kilogram de carne de porc din Germania a scăzut cu 50%, iar crescătorii din restul statelor europene nu fac faţă scăderii bruşte de preţ. Surse de pe piaţa producătorilor de carne de porc au declarat pentru „Adevărul" că singurul laborator care ar putea depista dioxina în carne este în Ungaria.

România nu beneficiază de un astfel de laborator şi, în niciun magazin nu se specifică provenienţa cărnii. Producătorii români au cerut ministrului Agriculturii să stopeze importurile de carne din Germania, însă Tăbără le-a răspuns că nu poate face acest lucru.

„România a aderat la Uniunea Europeană şi trebuie să respecte nişte reguli", a transmis ministrul. Crescătorii din România estimează că vor înregistra pierderi de 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii se va menţine la nivelul scăzut. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite