Carnea de porc trebuie cumparata doar din locuri autorizate
0* Pentru a dovedi sanatatea animalelor, producatorii trebuie sa aiba un certificat sanitar- veterinar, iar carnea sa fie stampilata * Carnea poate fi testata in laboratoare platind doar 36.600 lei
Pentru a evita sa va imbolnaviti chiar de Sarbatori in urma consumului de carne de porc, sunt necesare cateva masuri de precautie, avertizeaza Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSVSA). In primul rand, cumparati numai din locuri autorizate, iar in al doilea rand, verificati daca vanzatorul are certificatele care atesta sanatatea animalelor. "Carnea de porc trebuie cumparata numai din locurile autorizate, in nici un caz de la vanzatorii ambulanti, si intotdeauna trebuie verificat daca este stampilata. Cei care procedeaza altfel isi asuma riscul imbolnavirii, mai ales de trichineloza", ne-a precizat presedintele ANSVSA, Liviu Harbuz. Doua stampile trebuie sa fie prezente pe carcase (pe fata exterioara a coapselor, in zona lombara, pe spate, piept si pe spata): una a ANSVSA, care certifica expertiza sanitar-veterinara, si una rotunda avand in centru un "T", care dovedeste ca a fost efectuat examenul trichineloscopic si nu exista pericolul imbolnavirii de trichineloza a celor care consuma respectiva carne. Pentru cei care vor sa se bucure de traditia taierii porcului si isi cumpara un animal viu, este recomandabil sa cumpere numai din targurile autorizate, unde este prezent un medic veterinar care poate atesta ca animalele au fost examinate sanitar-veterinar. "Nu este indicata cumpararea de porci de la vecini sau din targurile ilegale. Si, in nici un caz, animalul nu trebuie taiat si transat la targ sau la marginea drumului" , avertizeaza Harbuz. Totusi, cei care fac aceasta alegere, de a cumpara carne de calitate indoielnica, pot face propriile verificari ale acesteia in laboratoarele autorizate. "Cei care cumpara din locuri neautorizate, daca vor sa fie siguri ca nu risca sa se imbolnaveasca, se pot prezenta la laboratoarele din piete cu o bucata de muschi intercostal pentru a fi efectuat examenul trichineloscopic", explica Harbuz. Un astfel de test costa 36.600 lei la laboratoarele din orase, iar pentru locuitorii satelor examenul este gratuit, fiind subventionat de stat pana la 1 ianuarie 2005. Si crescatorii trebuie sa efectueze acest test, pentru a nu risca sa-si imbolnaveasca familia sau clientii. "De asemenea, ei trebuie sa fie pregatiti sa ramana fara porc in cazul in care testul este pozitiv. Daca animalul este infestat, medicul veterinar ia porcul pentru incinerare, iar proprietarul nu primeste despagubiri", a precizat presedintele ANSVSA. Iarna trecuta, au fost depistate 63 de cazuri in care testul a iesit pozitiv.