Care sunt amendamentele aduse de bancheri şi care sunt justificările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevarul.ro vă prezintă amendamentele aduse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) la Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:

Iată care sunt acestea:

- se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, cu excepţia cazului în care retragerea sumelor de bani din credit se realizează prin intermediul unui instrument de plată, card de credit sau de debit.

„În cazul descoperitului de cont, precum şi în cazul cardului de credit, limita acordată se poate utiliza parţial sau integral şi reutiliza parţial sau integral în orice moment pe parcursul duratei de viaţă a produsului. Pe lângă limita de credit. În cazul descoperitului de cont, clientul poate avea în cont şi disponibilităţi proprii, caz în care delimitarea nu poate fi efectuată. Comisionul de retragere se percepe în funcţie de suma retrasă, şi nu în funcţie de natura sumei retrase", explică membrii ARB.

- marja dobânzii poate fi modificată doar ca urmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acest lucru. Prevederea nu se aplică la momentul conversiei, adică pentru portofoliul de credite aflate în derulare la momentul intrării în vogoare a prezentei ordonanţe.

„Considerăm că atât timp cât se menţine nivelul dobânzii, astfel cum acesta a fost agreat de ambele părţi la data semnării contractului de credit, marja dobânzii poate fi modificată", îşi justifică membrii ARB propunerea.

- Se abrogă alineatul 3 al articolului 38: rata dobânzii aplicablă în cazul creditelor restante nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanţă, în cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află într-una dintre situaţii: şomaj, suferă o reducere drastică a salariului, concediu de boală prelungit, deces.

„O astfel de limitare nu este prevăzută în textul Directivei 482008. Instituţiile de credit nu sunt informate despre situaţiile enumerate în acest text de lege, decât în cazurile în care clientul se adresează băncii pentru a obţine o soluţie de rescadenţare, fiind imposibilă urmărirea şi aplicarea unei astfel de limitări a dobânzii penalizatoare de la începutul respectivei situaţii", este motivarea amendamentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite