Carburantii s-au scumpit cu 2.200-2.300 lei pe litru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celelalte companii vor majora preturile la nivelul Petrom Incepand de la miezul noptii, benzinariile Rompetrol vand carburantii cu 10 la suta mai scump. Soferii care isi alimenteaza masinile la una

Celelalte companii vor majora preturile la nivelul Petrom
Incepand de la miezul noptii, benzinariile Rompetrol vand carburantii cu 10 la suta mai scump. Soferii care isi alimenteaza masinile la una dintre cele 200 de statii ale Rompetrol vor trebui sa scoata din buzunare cu aproximativ 2.500 de lei mai mult pentru fiecare litru de carburant. "in ultimele opt luni, pretul titeiului a inregistrat o crestere de aproximativ 30 la suta. in ianuarie 2004, acesta a fost de 32 dolari pe baril, iar astazi de peste 44 dolari pe baril", este motivul invocat de reprezentantii grupului pentru aceasta scumpire. Majorarea preturilor la benzina si motorina este cea mai mare de la inceputul anului. Operatorii din domeniu spun ca si celelalte companii vor trebui sa salte preturile deoarece rafinariile inregistreaza pierderi foarte mari, in unele cazuri de doua ori mai mari decat costurile de productie. Surse din piata sustin ca, daca Petrom nu va opera aceeasi crestere de preturi, grupul Rompetrol va fi pus in situatia de a da preturile in jos, in caz contrar urmand sa acumuleze mari pierderi. "Nu se poate ca doua companii importante sa vanda acelasi produs la diferente de pret foarte mari. Una dintre acestea va iesi cu siguranta in pierdere", au adaugat sursele citate. Deocamdata, celelalte retele private de distributie a carburantilor nu au anuntat cu cat isi vor scumpi produsele. Reprezentantii LukOil ne-au declarat ca preturile la pompele proprii vor fi aliniate la cele practicate de catre benzinariile Petrom. MOL Romania asteapta, de asemenea, o decizie oficiala a Petrom pentru a-si alinia preturile, in timp ce OMV a anuntat ca, deocamdata, nu intentioneaza sa-si scumpeasca produsele.
Carnea - mai scumpa cu 2,5%
Scumpirea carburantilor va atrage dupa sine si cresterea preturilor la unele produsele alimentare. "Cresterea preturilor la carburanti va conduce la o majorare cu 2-2,5% a pretului carnii si produselor din carne", ne-a declarat Mihai Visan, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ACR). Producatorii de carne se vor intalni luni, la ACR, pentru a stabili care sunt influentele scumpirii carburantilor, dar si ale altor factori (costurile cu materia prima, cu salariile etc.) in pretul carnii. "S-ar putea sa asistam la scumpiri destul de mari la carne si produsele din carne", a precizat Visan. Desi situatia impune, producatorii de lapte si produse lactate nu-si permit sa salte preturile. "Pe perioada verii, acestia se descurca foarte greu, vanzarile fiind reduse", spune Florin Popescu, reprezentantul Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui (APRIL), dand asigurari ca, pana in luna octombrie, preturile nu vor fi modificate. Nici producatorii de paine nu vor salta preturile in urma scumpirii carburantilor. "Cheltuielile cu combustibilii sunt mici, de doar 3-4%, si nu ne afecteaza costurile", precizeaza Viorel Marin, presedintele Asociatiei de Morarit si Panificatie (ANAMOB). El sustine ca producatorii de paine isi permit sa mentina actualele preturi deoarece graul este mai ieftin decat anul trecut.
Scumpirea carburantilor nu va determina o majorare semnificativa a inflatiei
Cresterea preturilor la combustibili si majorarea tarifelor pentru energia termica nu vor modifica semnificativ pe termen scurt rata inflatiei, care se va incadra in tinta de 9 la suta stabilita de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru acest an, a declarat, ieri, Mircea Panaite, presedintele institutiei. Oficialul guvernamental a adaugat ca scumpirile carburantilor din lunile iulie si august nu vor influenta negativ nici cresterea economica a Romaniei pana la finele acestui an, insa ar putea produce unele efecte incepand de anul viitor. Recolta buna obtinuta de sectorul agricol in acest an va determina o stagnare a preturilor pe piata produselor agroalimentare, in special la paine si produse de panificatie. Potrivit specialistilor in prognoza, aceste evolutii vor compensa cresterea preturilor la carburanti. Astfel, luna august va inregistra o inflatie de 0,5 la suta, urmand ca pe viitor aceasta sa se apropie de un procent.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite