Cărbunele se vinde mai bine decât Soarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Wall Street, acţiunile companiilor care exploatează cărbune au recomandarea „cumpără“, iar cele solare, „vinde“. Pe măsură ce economia globală îşi revine şi subvenţiile pentru energia solară se reduc, profitabilitatea minelor de cărbune creşte.

Analiştii de pe Wall Street recomandă în proporţie de 79% achiziţia de acţiuni Peabody Energy, cea mai mare companie din domeniul extracţiei cărbunelui energetic din SUA, în timp ce doar 44% dintre ei sfătuiesc investitorii să cumpere titluri emise de First Solar, cel mai mare producător de panouri solare.

Indicele Stowe Global Coal, care monitorizează evoluţia acţiunilor a 38 de companii carbonifere, a crescut cu 3,8% în 2010, în timp ce indicele Bloomberg Global Leaders Solar, care urmăreşte tranzacţiile cu titlurile a 38 de companii producătoare de componente pentru centrale solare, a scăzut cu 17%.

Conform analizei efectuate de Bloomberg, diferenţa dintre evoluţiile celor două sectoare energetice este cea mai mare din ultimii doi ani. Diminuarea preţului acţiunilor companiilor din domeniul energiei regenerabile se datorează nesiguranţei privind aprobarea unui program federal în scopul reducerii emisiilor cu efect de seră.

Dispar subvenţiile

Profitabilitatea companiilor specializate în producţia de centrale solare este în scădere din cauza concurenţei chinezeşti şi a reducerii subvenţiilor în Germania şi Spania.

În 2008, cele două state europene concentrau 72% din puterea instalată la nivel global a centralelor cu panouri fotovoltaice. În schimb, cărbunele generează 41% din energia electrică la nivel mondial, iar Agenţia Internaţională pentru Energie prognozează majorarea ponderii acestuia la 44% până în 2030.

Soarele nu mai produce bani

Dacă se analizează evoluţia acţiunilor din ultimele şase luni, diferenţele sunt şi mai mari. În timp ce acţiunile miniere şi-au triplat valoarea, titlurile emise de companiile implicate în exploatarea şi producţia de componente destinate centralelor solare s-au ieftinit cu 15%.

Reducerea cererii pentru noi centrale solare a făcut ca preţul panourilor fotovoltaice să scadă cu 10% de la începutul anului, după ce în 2009 se înregistrase o reducere de 30%.

Profiturile companiilor care construiesc centrale ce transformă energia solară în electricitate s-au volatilizat, economiştii anticipând că majoritatea vor intra pe pierdere din cauza tarifelor mai mici plătite pentru elctricitatea livrată în sistem.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite