Căpşunarii trimit tot mai puţini bani în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea transferurilor făcute de românii care lucrează în străinătate a ajuns la minimul ultimilor şase ani în primele cinci luni din 2011. Creşterea şomajului în ţările cu largi comunităţi de români, precum Spania sau Italia, s-a reflectat direct în valoarea remiterilor către România, care au scăzut dramatic.

Cei mai mulţi români care au ales să muncească peste hotare au făcut-o pentru a-şi putea ajuta familia rămasă în ţară să aibă un trai mai bun. Lună de lună, muncitorii români din străinătate trimit în ţară sume care să le permită celor de acasă să-şi acopere cheltuielile curente, alţii chiar reuşesc să mai pună ceva deoparte. Dacă în urmă cu doi-trei ani un loc de muncă în străinătate era considerat o afacere bună, acum, situaţia s-a schimbat. Criza din Europa i-a afectat direct pe românii de peste hotare. Unii au rămas fără slujbă, alţii au suportat reduceri semnificative ale salariilor. Iar asta se reflectă fidel în valoarea remiterilor către România.

În primele cinci luni din 2011, totalul sumelor trimise în ţară a ajuns la minimul ultimilor şase ani. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în intervalul ianuarie- mai 2011 la 1,33 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale. Cunatumul sumelor transferate este cu aproape 11% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2010, respectiv 28% faţă de 2009. Comparativ cu intervalul similar din 2008, când valoarea remiterilor au înregistrat un maxim, nivelul este la jumătate.

Românii, loviţi de şomaj în Spania şi Italia

Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia. Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în mai la 20,9%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul s-a stabilizat în jurul valorii de 8,1%. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite