Capitalul străin domină topul exportatorilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de pe piaţa autohtonă au exportat în 2009 cu 20% mai puţin decât în 2008. În clasamentul primilor zece exportatori din România se regăsesc doar companii care au fost înfiinţate sau preluate de investitorii străini.

Exportatorii au resimţit recesiunea din România încă din noiembrie 2008, când au înregistrat o scădere a afacerilor de 10% faţă aceeaşi perioadă din anul precedent.

„În luna decembrie 2008, exporturile au scăzut cu 16%, după care a urmat o degringoladă continuă", precizează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Piaţa europeană a căzut odată cu instalarea crizei financiare şi astfel exporturile între statele membre UE s-au diminuat semnificativ. Ţările extracomunitare, care au fost mai puţin afectate de prăbuşirea economică internaţională, au reprezentat principala ţintă a marilor exportatori europeni.

Statele influente ale UE au atacat rapid pieţele extracomunitare, nelăsând loc şi României. Acest lucru a fost influenţat foarte mult şi de relaţia bancă-agent exportator. „Sistemul bancar din UE este mult mai prietenos cu exportatorii, în comparaţie cu sistemul bancar din România", explică Mihai Ionescu.

Companiile din România au exportat în perioada anului 2009 cu 20% mai puţin decât în anul 2008, când valoarea totală a exporturilor a fost de 33,6 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Dacia" ajută la imaginea de ţară

Automobile Dacia trece pe locul întâi, după ce în anul 2008 a ocupat poziţia a patra. „Am avut un şoc pozitiv, pe care l-am prevăzut", spune preşedintele ANEIR. Pe parcursul anului 2009, „Dacia" a reprezentat un nume regăsit în informaţiile primite de la un număr mare de ambasade ale României din UE.

Direcţia de comunicare a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a menţionat că „Dacia" a fost citată ca o poveste de succes pentru modul în care a pătruns şi s-a menţinut pe pieţele externe.

Pe locul al doilea se clasează Nokia, care a urcat şase poziţii faţă de anul 2008. Exporturile realizate de Nokia, care şi-a mărit semnificativ producţia odată cu lansarea fabricii de lângă Cluj, au adus României 670 de milioane de euro. Din perspectiva imaginii de ţară, reprezentanţii MAE spun că România este ataşată brandului Nokia, nicidecum invers.

După ce a fost ani de-a rândul în spatele grupului OMV Petrom, societatea Rompetrol Rafinare SA a ieşit în 2009 an în faţa rivalului său direct, ocupând cea de-a treia poziţie. Grupul Rompetrol a contribuit la bugetul de stat cu 737 de milioane de dolari până în octombrie 2009. Rompetrol este urmat de grupul OMV Petrom. „Numele Petrom a devenit cunoscut pe plan european, dar prin alianţa cu OMV, care avea deja notorietate", potrivit reprezentanţilor MAE.

Dacă în 2008 au fost liderii clasamentului la export, în 2009, Arcelor Mittal Galaţi coboară pe locul cinci. Explicaţia este simplă: beneficiarii lor (automobile, locomotive, constructorii de utilaje) au avut de suferit din cauza crizei. Conform informaţiilor publice, în primul semestru al anului 2009, compania condusă de magnatul indian Lakshmi Mittal a vândut 794.000 de tone de oţel, cu 56,1% mai puţin decât aceeaşi perioadă a anului precedent. Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries se află în acest an pe locul al şaselea, urcând şapte poziţii. Şi compania producătoare de componente auto.

Lisa Draxlmaier urcă trei poziţii, după ce au fost doi ani la rând pe locul zece. Pe locul opt se află Renault Industrie, în coborâre cu trei poziţii faţă de anul precedent. Ultimele două poziţii din top 10 exportatori sunt ocupate de compania producătoare de compomente auto Continental Automotive şi de Flextronics, producătoare de componente electronice pentru maşini.

Clasamentul exportatorilor

1.Automobile Dacia
2.Nokia România SRL
3.Rompetrol Rafinare SA
4.OMV Petrom SA
5.Arcelormittal Galaţi SA
6. Daewoo-Mangalia Heavy Industries
7. Lisa Draxlmaier Autopart România SRL
8. Renault Industrie Roumanie SRL
9. Continental Automotive Products SRL
10. Flextronics Manufacturing Europe

Semne bune în decembrie

În luna decembrie 2009, valoarea exporturilor a înregistrat o creştere de 23,9% faţă de aceeaşi lună din 2008. Dacă şi luna ianuarie 2010 va veni cu semne pozitive, se poate vorbi de o posibilă revenire a exportului. Conducerea ANEIR nu crede în prognoza optimistă a Guvernului, potrivit căreia în acest an exportul va creşte cu peste 3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite