Capitalul românesc n-are bani să treacă graniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai două companii autohtone au cumpărat anul trecut afaceri în alte state. În 2010, piaţa locală  de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 66% faţă de 2009. Criza şi-a pus amprenta pe planurile de extindere ale companiilor româneşti. În 2010, doar Petrom şi Policolor au achiziţionat participaţii majoritare la firme străine.

Doar 25 de tranzacţii. La atât se rezumă o istorie de opt ani (2003-2010) a expansiunii externe a companiilor româneşti. „Din numărul total de tranzacţii efectuate între companiile locale şi cele străine, achiziţiile făcute de firmele româneşti peste hotare reprezintă numai 4%", spune Florian Teleabă, consultant al A.T. Kearney.

Iar criza a tăiat serios din apetitul pentru expansiune regională al jucătorilor locali. În 2010, doar Petromul şi Policolor au finanţat preluarea unor afaceri externe în Kazahstan, respectiv în Bulgaria. Însă, de-a lungul timpului, companiile româneşti au bifat achiziţii importante şi din punctul de vedere al sumelor investite. În 2007, Prime Group a cumpărat întreg pachetul de acţiuni al Dong Ah Construction Industrial (Coreea de Sud) pentru circa 504 milioane de euro. Aceasta este de altfel cea mai importantă achiziţie externă cunoscută a unei companii locale, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney.

Vezi aici studiul „Repornirea motorului de creştere în România - relevanţa fuziunilor şi achiziţiilor"

Piaţa revine pe plus abia din 2012

O altă tranzacţie semnificativă a fost reprezentată de cumpărarea de către Rompetrol SA, în 2005, a reţelei de benzinării Dyneff SA, pentru 120 de milioane de euro. Consultanţii companiei indică şi principala piaţă-ţintă a capitalului românesc, aproape un sfert din tranzacţiile de acest fel vizând Italia, sumele alocate nefiind însă unele considerabile (vezi tabelul). Anul trecut, piaţa autohtonă de fuziuni şi achiziţii s-a cifrat la circa 440 de milioane de euro. O sumă derizorie faţă de vârful istoric consemant în 2005, când piaţa de profil a totalizat 9,3 miliarde de euro. „Este de aşteptat o revenire semnificativă în 2012", apreciază însă Teleabă. Deocamdată, 2011 nu are semne bune. Singurele afaceri de proporţii din acest an au fost preluarea de către grupul australian ElDore Mining Corporation a minei de cupru Băiţa, pentru 15 milioane de euro, precum şi achiziţia de către CEZ România a patru hidrocentrale de mici dimensiuni.

Energia regenerabilă, noul trend

Dezgheţul tranzacţiilor pe piaţa românească şi revenirea capitalului străin va avea loc, cel mai probabil, în domeniul energiilor regenerabile, mai ales după clarificarea prevederilor legislative din domeniu în perioada următoare, opinau recent reprezentanţii PriceWaterhouseCoopers (Pwc). În plus, ei susţin că este posibil ca marii jucători europeni să decidă să investească şi în capacităţi de generare convenţionale, având în vedere că necesarul suplimentar de energie electrică din următorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile. La polul opus, liderii români de afaceri trebuie să îşi regândească oportunităţile privind fuziunile şi achiziţiile, pentru a-şi extinde prezenţa regională, în special în domeniul IT&C şi al energiei, sunt de părere consultanţii A.T. Kearney.

440 de milioane de euro este valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, în 2010.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite