Capitalism cu mentalităţi comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încotro ne îndreptăm? De unde venim? Unde am ajuns? Ne îndreptăm spre capitalism, venim din comunism şi suntem deocamdată în "perioada de tranziţie". Dar cât mai avem de parcurs din drumul

Încotro ne îndreptăm? De unde venim? Unde am ajuns? Ne îndreptăm spre capitalism, venim din comunism şi suntem deocamdată în "perioada de tranziţie". Dar cât mai avem de parcurs din drumul spre capitalism?
Un aspect important, menţionat şi de Comisia Europeană, este mentalitatea. Oare câţi români înţeleg ce înseamnă capitalismul? Putem aproxima numărul celor care înţeleg capitalismul în funcţie de numărul investitorilor la Bursă, întrucât cineva care nu ştie rostul pieţei de capital nu are cum să înţeleagă capitalismul.
La BVB sunt 13.000 de investitori activi care, bineînţeles, ştiu rolul Bursei. Presupunând că la fiecare investitor există încă 20 de oameni care înţeleg Bursa, dar din diverse motive nu investesc, ajungem la un număr de 260.000 de persoane. Ar însemna că doar 1% din populaţia României are habar de capitalism, iar 99%, nu. Rezultatul este atât de şocant încât mă gândesc că, am greşit la calcul, aşa că o să presupun că la un investitor la Bursă există alţi 100 care înţeleg Bursa şi am ajunge la un procent de 5%. Chiar şi aşa, calculul arată că, din punct de vedere al mentalităţilor, mai avem mult drum până în capitalism, atât timp cât 95% din populaţie nu au habar ce este capitalismul.
Schimbarea de mentalitate s-ar putea realiza printr-un program de promovare a investiţiilor la Bursă şi, odată cu înţelegerea Bursei, românii vor înţelege şi capitalismul. Rămâne doar să se găsească cineva care să susţină acest lucru, întrucât politicienii par mai degrabă preocupaţi cu mărirea impozitului pe investiţiile în piaţa de capital. Chiar dacă acest impozit nu va aduce venituri care să însemne ceva pentru buget, dar are avantajul politic de a fi o măsură populistă, cei 95% care nu au habar de capitalism vor spune: "Bine le-a făcut la şmecherii ăia de speculanţi la Bursă".
Politicienii români nu au ajuns încă la stadiul de a gândi pe termen lung, asemenea unui jucător de şah care calculează trei, patru mutări în avans. Mereu calculul politic a fost făcut pe termen scurt şi foarte scurt. Iar pe termen scurt acesta arată că: 1. la Bursă sunt puţini investitori, doar 0.06% din populaţia României, procent neglijabil într-o cursă electorală; 2. investitorii la Bursă sunt persoane active, informate, inteligente, cu studii superioare, motiv pentru care un politician trebuie să depună un efort intelectual semnificativ mai mare pentru a obţine voturile acestei categorii; 3. populaţia urbană, cu studii superioare, are cea mai mică rată de prezenţă la vot. În concluzie, investitorii la Bursă sunt puţini, nu prea merg la vot şi sunt foarte greu de convins. Atunci de ce să fie băgaţi în seamă de politicieni?
Astfel, avem un cerc vicios perfect, politicienii nu găsesc niciun interes în a sprijini piaţa de capital, motiv pentru care mentalităţile nu se vor schimba. Cu greu vom ieşi din acest cerc vicios; ar trebui să găsim în România politicieni care să gândească o strategie pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite