Capitala are cele mai multe afaceri verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se îndreaptă cu paşi repezi spre o piaţă a afacerilor verzi, a fost una dintre concluziile trase după prima zi a proiectului ECOEMERGE- pentru dezvoltarea pieţelor ecologice.

Un studiu naţional al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) arată că ponderea cea mai mare a firmelor care fac afaceri verzi în România se află în Bucureşti - 41%. „Explicaţia acestui fapt este că Bucureştiul reprezintă zona cea mai dezvoltată şi ca tot aici sunt localizate şi majoritatea institutelor de cercetare - dezvoltare.

În plus, firmele au tendinţa de a se înregistra în Bucureşti, chiar dacă îşi desfăşoară operaţiunile în restul ţării", a spus Diana Lupulescu, manager de proiecte la CCIB. Cercetarea arată că în afară de Capitală, celelalte judeţe sunt la mare distanţă în privinţa afacerilor care protejează mediul: Braşov (5,79%), Bihor şi Ilfov- (4,96%), Constanţa (4,55%) şi Prahova (4,14%). Restul judeţelor sunt reprezentate într-o proporţie mai mică de 3%.

Studiul mai arată că cele mai multe dintre activităţile eco-inovatoare sunt legate de producţie - 85%, în timp ce 15 % sunt legate de cercetare. De asemenea, în privinţa tipului de tehnologii verzi folosite, 60 de firme din totalul de 242 de firme repondente au fost incluse în două sau mai multe categorii de tehnologii de mediu.

În privinţa topului companiilor verzi din România, cercetarea arată că primele 10 sunt: Siveco România, Holcim România, Danone PDPA, Coca-Cola HBC România, Rompetrol Rafinare, Ecosistem, Carpatcement Holding, SC Agacon Suceava, Eco şi Rompetrol Petrochemicals. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite