Când „băieţii deştepţi“ câştigă, Ponta şi Videanu se ceartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta crede că persoanele implicate în contractele bilaterale cu Hidroelectrica au avut „cea mai gravă activitate infracţională“. În replică, Adriean Videanu i-a deschis lui Ponta proces de calomnie.

Apropierea şi chiar depăşirea termenelor până la care contractele bilaterale încheiate de „băieţii deştepţi" cu Hidroelectrica trebuiau renegociate încinge spiritele în lumea politică. Premierul Victor Ponta a afirmat la Ploieşti, într-o conferinţă de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute, că prin aceste contracte „sute de milioane de euro au ajuns la Hidroelectrica, şi nu la bugetul ţării", acuzându-i pe cei implicaţi de-a lungul anilor în această afacere că ar fi desfăşurat „cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani".

În acest context, Ponta s-a referit în mod special la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, care nu a întârziat cu replica. Videanu a declarat, tot vineri, că a luat decizia să îl dea în judecată pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, arătând că Ponta l-a acuzat fără dovezi că ar avea patru dosare la DNA şi că ar fi semnat contracte cu „băieţii deştepţi".

Dovezile lui Ponta: contractele Hidro

„Cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani, după părerea mea, este activitatea infracţională coordonată de Adriean Videanu şi de alte diverse persoane prin încheierea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica sau, mai pe înţelesul tuturor, cu băieţii deştepţi. Aia este cea mai gravă pentru că vorbim de sute de milioane de euro care nu au ajuns la Hidroelectrica şi în bugetul ţării şi au ajuns probabil la Videanu şi la prietenii săi", a afirmat Victor Ponta.
Întrebat dacă are dovezi în acest sens, premierul a spus că are astfel de dovezi. „Sunt contractele. Sigur că da. Le are deja şi Parchetul şi noi o să trimitem în săptămânile următoare toate documentele respective. Să ştiţi însă că domnul Videanu a avut grijă să se acopere, cu partenerii săi, cu tot felul de clauze că, dacă le dăm public ne dau în judecată, dar la Parchet şi la justiţie avem voie să le dăm şi le dăm", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte procesul de calomnie pe care Adriean Videanu a anunţat că i l-a deschis, Victor Ponta a spus că Videanu i-a mai deschis „vreo patru procese" până acum. „El le deschide la televizor. Domnul Videanu nu cred că se apropie vreodată de vreun tribunal. Are o problemă să se apropie de un tribunal", a mai spus Victor Ponta.

Videanu se apără atacând

De cealaltă parte, Adriean Videanu respinge acuzaţiile lui Ponta şi spune că îl va acţiona pe premier în judecată pentru calomnie. „Miercuri, 6 iunie, am făcut o conferinţă de presă în care, în mod onest, am demonstrat fără echivoc erorile şi bâlbele unei luni de guvernare Ponta. Aşa cum am anticipat, în lipsa argumentelor cu care să contrazică ceea ce eu am spus, primul ministru calomniază şi jigneşte fără niciun fel de dovadă, motiv pentru care am luat decizia să-l dau în judecată pentru calomnie", a precizat Videanu.
El a spus că primul ministru l-a acuzat că ar avea la DNA patru dosare şi că el respinge aceste acuzaţii, arătând că nu a fost solicitat de DNA pentru niciun fel de caz aflat în anchetă şi nu are cunoştinţă de niciun dosar.
„Am decis ca luni să fac o adresă la DNA în care să-mi comunice oficial dacă acest lucru există şi veţi avea posibilitatea să vedeţi cine e mincinos", a conchis Videanu.

"Primul ministru calomniază şi jigneşte fără dovezi, motiv pentru care am luat decizia să-l dau în judecată pentru calomnie.''
Adriean Videanu fost ministru al Economiei

"Cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani, după părerea mea, este activitatea infracţională coordonată de Adriean Videanu.''
Victor Ponta prim-ministru

1,5 miliarde de lei este valoarea energiei livrate „băieţilor deştepţi" de către Hidroelectrica în cursul anului 2011.

Mizele contractelor bilaterale cu Hidroelectrica

În acest an, şi Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei antitrust de către „băieţii deştepţi". Între timp, contractele se renegociază. Iată câteva amănunte asupra cărora se poartă discuţii:

- Alro Slatina a contractatat cea mai mare cantitate de energie de la Hidroelectrica (3 milioane MWh) şi la cel mai mic preţ (130,85 lei/MWh). Reprezentanţii Alro au spus din start „pas" în timpul negocierilor, nefiind de acord cu reducerea termenului contractului şi a cantităţii de energie. Ei ar fi fost de acord cu rediscutarea formulei de calcul al preţului, care a ajuns de altfel, pentru 2012, la 138,26 lei/MWh. Durata contractului cu Alro a fost prelungită de către Hidroelectrica până la 31 decembrie 2018.
- Energy Holding, al doilea mare client al Hidroelectrica, are cantitatea contractată de 2,37 milioane MWh, la preţul de 130 lei/MWh. În 2011, Energy Holding a avut o poziţie la fel de tranşantă, nefiind de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului şi acceptând, în schimb, un preţ de 155 lei/MWh, fără plata „Tg" (taxa de introducere a energiei în reţea). Pentru Energy Holding, contractul a fost prelungit încă din 2009 până la 31 decembrie 2018.
- Alpiq RomEnergie, cunoscută ca un fel de „rudă" a Energy Holding, este beneficiara unei cantităţi de 1,8 milioane MWh de energie hidro, având un preţ contractat în 2011 de 130 lei/MWh. La negocieri nu a fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului, acceptând însă un preţ de 155 lei/MWh, fără plata „Tg". La fel ca şi Energy Holding, Alpiq beneficiază de un contract prelungit încă din 2009 până la 31 decembrie 2018.
- Alpiq RomIndustries, aflată, desigur, în aceeaşi „familie" cu Energy Holding şi cu Alpiq RomEnergie, nu putea face excepţie de la regulă şi a jucat aceeaşi carte atât în ce priveşte valabilitatea contractului, cât şi la renegocierea preţului. Alpiq RomIndustries are contractată o cantitate de energie de 1,1 milioane MWh, la preţul de 130 lei/MWh, în 2011.
- EFT Romania are contractată o cantitate de energie de un milion MWh, la preţul de 130 lei/MWh în 2011 şi nu este de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului. Acceptă, în schimb, un preţ de 155 lei/MWh pentru 2012. Contractul EFT Romania a fost prelungit în 2010 de către Hidroelectrica până la 31 decembrie 2015.
- EFT are o cantitate contractată de un milion MWh, la preţul de 41 de euro/MWh. Cum era de aşteptat, poziţia EFT este identică cu cea a EFT Romania, cu menţiunea că preţul renegociat acceptat a fost de 43 de euro/MWh, în 2012. Şi aici, durata contractului a fost prelungită până la 31 decembrie 2015.
- Electromagnetica, mult mai modestă decat furnizorii amintiţi mai sus, are o cantitate contractată de un milion MWh, la un preţ de 140 lei/MWh în 2011, dar nu beneficiază de o prelungire a contractului care are valabilitate până la sfârşitul acestui an. Electromagnetica nu a acceptat reducerea termenului de valabilitate a contractului, în schimb a fost de acord cu un preţ de 161 lei/MWh, fără plata „Tg".
- Elsid, Europec şi Electrocarbon, beneficiarii a 250.000 MWh, 370.000 MWh, respectiv 200.000 MWh, la preţuri de 103 lei/MWh, 141 lei/MWh, respectiv 103 lei/MWh, au acceptat preţuri mai mari pentru 2012 (până la 160,25 lei/MWh). În schimb, aceste companii nu au fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite