Campionii mondiali la călărie se încalţă de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mică fabrică de la Sibiu a ajuns să fie principal furnizor de cizme de călărie pentru campioni mondiali şi olimpici, pentru case regale, dar şi pentru oameni de afaceri precum Ion Ţiriac.

Într-o perioadă în care foarte mulţi investitori se plâng de efectele recesiunii, la Sibiu funcţionează cu succes o afacere pusă pe picioare de un investitor olandez, cu forţă de muncă sută la sută românească.

Povestea fabricii de la Sibiu a început în anul 2002, când olandezii de la Petrie, producător renumit pe segmentul cizmelor de călărie, au hotărât să se extindă. Adina Berea, directorul fabricii, avea atunci 26 de ani, făcuse Facultatea de Drept în România şi apoi un an în Olanda şi i s-a propus să pună pe picioare afacerea din România.

„Am început în 2002, într-un garaj, cu şapte angajaţi. Au vrut ei să investească într-o altă ţară, în afara Olandei. Au încercat în Ungaria unde au vrut să cumpere o firmă mică, dar s-a dovedit că este falimentară şi au renunţat. Eu eram în Olanda în momentul respectiv, la facultate. Am venit, am deschis firma şi lucrăm de aproape zece ani. Facem cizme numai de călărie, 99% din producţie pentru export", povesteşte Adina Berea, managerul companiei.

Adina Berea



Din garajul în care au început s-au mutat după doar câteva luni într-un spaţiu mai mare, iar din 2005 funcţionează în spaţiul de pe strada Cugir din Sibiu, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, structurat pe trei niveluri. De la cei şapte angajaţi de la început au ajuns acum la 27, cu doi mai mulţi faţă de cei din fabrica-mamă din Olanda.

Clienţi de top

Cizmele făcute la Sibiu sunt purtate de clienţi celebri, campioni mondiali şi olimpici la călărie. Fabrica creează, de asemenea, cizme pentru case regale cum sunt cea olandeză, engleză sau daneză. De anul trecut, o mică parte din producţie ajunge la clienţii din România. Unul dintre ei este Ion Ţiriac, care şi-a comandat cizme de călărie pentru vânătoare de la Sibiu.

„Da, lucrăm pentru casele regale. Toate casele regale care au manej apelează la noi, au parade, au cai. Casele regale olandeză, engleză, daneză. Până anul trecut nu am avut vânzări interne. Anul trecut am vândut 10 perechi. Clienţii sunt de la domnul Ion Ţiriac şi până la oameni simpli", explică Adina Berea.

image



Din fabrica de la Sibiu pleacă în fiecare lună aproximativ 1.000 de perechi de cizme. Preţurile de vânzare pornesc, în Olanda, de la 200 de euro şi pot ajunge până la 1.000 de euro, în funcţie de materialele folosite. Unele modele au adăugate cristale swarowski, iar comenzile vin din toată lumea. 

„Faţă de acum opt-nouă ani, când produceam cizme de culoare neagră, maro şi coniac, acum le executăm după preferinţele clientului, ce culoare vrea, ce piele vrea, ce fel de talpă, ce fel de catarame, clientul alege tot acum. Comenzile sunt din toată lumea. Merg la oricine care plăteşte pentru ele. Thailanda, Egipt, Columbia, Germania, Suedia, Anglia, Danemarca, SUA, Australia foarte mult. Materia primă vine din Olanda, piele, tălpi, restul găsesc şi aici. Am încercat să cumpărăm şi de aici însă nu se compară. Fabrica din Olanda are 25 de muncitori, ei fac şi cizme cu talpă din piele, noi facem numai cu talpă de cauciuc, le finisează şi le distribuie acolo, tot ce merge de la noi", adaugă Adina Berea.

image
image

Despre români şi România

Despre muncitorii români spune că sunt buni profesionişti, însă sunt lipsiţi de ceea ce numeşte „mentalitate economică". „Nu este greu să ne găsim oamenii acum, pentru că şi-au restrâns activitatea alte firme de încălţăminte. Sunt buni românii, însă nu au o mentalitate economică şi asta se vede în disciplină, în felul de a-şi îngriji viaţa. Dacă încerci să ajuţi pe cineva să iasă la liman, nu o vede ca pe o oportunitate, dimpotrivă, îşi taie singur craca, îşi bate joc de ajutor", spune Berea.

Petrece la birou atât timp cât e nevoie. „Câteodată sunt opt ore, uneori 12 ore, dacă se strică vreo maşină sunt 14 ore", spune managerul companiei, care nu are însă niciun regret că a ales să se întoarcă în România. „În Olanda am fost mereu o susţinătoare înrăită a poporului român, însă trebuie să fiu obiectivă şi să recunosc şi defectele noastre, pentru că am avut timp să le văd şi pe acestea", a adăugat ea.

"Am venit, am deschis firma şi lucrăm de aproape zece ani. Facem cizme numai de călărie, 99% din producţie pentru export."
Adina Berea
manager Petrie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite