Campanie pentru alegerea primei femei care va apărea pe o bancnotă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 7.000 de bucureşteni au semnat, sâmbătă, o petiţie care îşi propune să desemneze prima personalitate feminină ce va apărea pe o bancnotă emisă de BNR.

Acţiunea a debutat sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi este organizată de TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, având titlul "ALTFEM - Semnează petiţia pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească".

Campania are două etape. În prima etapă organizatorii doresc să strângă peste 50.000 de semnături de susţinere, după care lista va fi trimisă Băncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR, scrie Agerpres.

ALTFEM propune o listă cu 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Alegerea celor 12 personalităţi a fost realizată de echipa proiectului pe criterii de notabilitate şi relevanţă la nivel naţional şi internaţional.

Semnăturile sunt strânse atât pe hârtie, cât şi electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite