Camioanele grele au voie pe Valea Prahovei numai cu autorizatii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obtinerea permisului de acces presupune proceduri complicate, avizul fiind valabil numai pentru trei luni Pe ruta Bucuresti-Ploiesti, tonajul acceptat este, de fapt, mult mai mic decat cel anuntat

Autovehiculele cu masa totala autorizata mai mare de 7,5 tone vor putea sa circule in continuare pe DN1 Bucuresti-Ploiesti-Brasov numai pe baza unei autorizatii speciale eliberate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Autorizatia permite accesul doar pe o perioada de trei luni, la expirarea termenului respectiv fiind necesara reautorizarea. Incepand cu data de 2 mai, transporturile grele nu mai au acces pe Valea Prahovei pe toata durata verii, in urma interdictiei introduse prin ordinul comun al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Trebuie precizat ca ruta Bucuresti-Brasov este, de fapt, impartita pe doua tronsoane, fiecare avand un maximum de tonaj acceptat. Astfel, pe sectorul Bucuresti-Ploiesti, pot circula fara restrictii numai autovehiculele avand masa totala autorizata de cel mult 3,5 tone, in timp ce pe sectorul Ploiesti-Brasov pot circula numai masini de pana la 7,5 tone.
Dosar stufos pentru autorizare
Operatorii de transport vor putea insa sa intre pe drumul cu pricina daca vor demonstra cu acte ca nu au alternativa ocolitoare pentru a duce marfa la destinatie. Ei vor trebui sa mearga la CNADNR cu o serie de documente, memoriul din care sa rezulte necesitatea desfasurarii transportului pe acea ruta fiind conditia de baza. Documentatia justificativa pe care trebuie sa o aduca solicitantul cuprinde: autorizatie de circulatie; un memoriu in care se vor mentiona numarul de vehicule pentru fiecare traseu in parte, perioada pentru care se solicita autorizarea, precum si numerele de inmatriculare ale respectivelor autovehicule; certificat de inmatriculare, pentru fiecare vehicul; copie dupa actul care atesta plata rovinietei; caracteristicile tehnice ale transportului; declaratie privind punctul de plecare si destinatia fiecarui transport in parte. Reprezentantii MTCT ne-au comunicat ca eventualii contravenienti trebuie depistati de catre organele de politie rutiera, care vor aplica amenzi ghidandu-se dupa Codul rutier si Ordonanta 21/2005 care modifica OG 43/1997. Amenzile pot ajunge pana la 80 milioane de lei.
Transporturile speciale - exceptie de la regula
Actul normativ prevede totusi exceptii de la regula pentru anumite categorii de autovehicule, care, practic, pot circula fara probleme pe ruta Bucuresti-Brasov. Astfel, masinile de interventie apartinand unor ministere ori cele de ambulanta sau ale unor servicii comunitare nu sunt restrictionate din punctul de vedere al tonajului. Si anumite categorii de transporturi sunt exonerate de prevederile Ordinului MTCT -MAI. Dintre acestea, amintim transporturile de animale vii, produse perisabile de origine animala si vegetala, echipamente de prim-ajutor, cele ocazionate de calamitati naturale si cele funerare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite