Cameron spune că modificările tratatelor Uniunii nu vor afecta suveranitatea Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, susţine că procesul de integrare fiscală a zonei euro nu va implica realizarea unui referendum privind rolul Marii Britanii în Europa. Premierul contrazice astfel declaraţiile euroscepticilor din cadrul propriului său partid de guvernământ, partidul Conservator, înaintea summitului Uniunii Europene care va avea loc vineri, la Bruxelles.

„Nu intenționez să transfer nici una dintre atributele suvernităţii Marii Britanii către Bruxelles, deci nu cred că vor apărea astfel de probleme”, a declarat Cameron, luni. „Ceea ce va fi dezbătut este un nou set de reguli pentru zona euro și organizarea țările membre zonei euro, din punct de vedere al politicilor fiscale. Subiectul transferului de putere nu se află pe agenda discuțiilor”, a adăugat premierul britanic.

Aceste declarații sunt un răspuns dat lui Iain Duncan Smith, secretarul Muncii și Pensiilor, care a întețit spiritele euroscepticilor, declarând că premierul i-a comunicat, foarte clar, că orice „schimbare substanțială a tratatelor care afectează poziția Marii Britanii” în Europa va provoca un referendum.

„Mi se pare că Duncan Smith se pregătea să-și dea demisia cu astfel de remarci”, a declarat un membru eurosceptic al partidului Conservator. „El este un secretar de stat și ar trebui să respecte principiul responsabilității colective, așa că, a spune că aven nevoie de un referendum pentru o modificare de tratat este un lucru extrem de grav”, a adăugat acesta.

Află mai mult despre poziția Marii Britanii față de summitul european de pe 9 decembrie pe Forbes.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite