Cameron: Planul nostru de reducere a datoriilor pur şi simplu nu funcţioneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marii Britanii David Cameron şi membrii cabinetului său acceptă pentru prima oară în mod oficial că Marea Britanie se află într-un real pericol de a nu se mai putea împrumuta în timp util de pe pieţele internaţionale. Asta pentru că planul de reducere a deficitului bugetar nu are şanse de a produce efecte, astfel încât să readucă încrederea pieţelor.

Cameron a admis luni că discuţiile privind reducerea datoriilor Marii Britanii sunt cu mult mai dificile decât s-ar fi aşteptat cineva, ceea ce pune serios în pericol planul de reducere a deficitelor publice şi a datoriilor până în 2014-2015. Iar întârzierea rezolvării acestor probleme ar putea pune probleme serioase Marii Britanii în a se împrumuta de pe pieţele internaţionale. Asta pentru că, îngrijoraţi de incapacitatea Guvernului de a limita cheltuielile, investitorii ar putea cere dobânzi tot mai mari pentru a cumpăra obligaţiunile britanice.

Datoria este “o piedică în calea creşterii” a spus Cameron oamenilor de afaceri cu care s-a întâlnit în cadrul unei întruniri oficiale luni. “Iar noi suntem mult mai în urmă cu reducerea datoriilor, decât ar fi trebuit să fim” a adăugat acesta.

Un alt oficialal Guvernului, Kenneth Clarke, a atenţionat că economia global arată “ca naiba”, ceea ce în mod cert va afecta planurile Coaliţiei Guvernamentale de a reduce deficitul bugetar înainte următoarelor alegeri.

În declaraţiile ce sunt programate pentru săptămâna viitoare, George Osborne, responsabilul pe probleme economice şi financiare din cadrul Guvernului Britanic, va anunţa în mod oficial reducerea estimărilor de creştere economică pentru acest an şi pentru anul viitor, din cauza problemelor din Europa, care pun problemele revenirii economiei globale.

Pe acest fond, al accentuării problemelor datoriei publice în Europa, ultimele informaţii privind lipsa de rezultate a discuţiilor dintre Republicani şi Democraţi privind reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite , şi temerile induse în pieţe de datoria publică americană ce depăşeşte 15.000 de miliarde de dolari, au prăbuşit pieţele de acţiuni. În acest context, indicele britanic FTSE100 a căzut în şedinţa de luni cu circa 3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite