Calitatea laptelui românesc lasă de dorit
0Doar jumătate din cantitatea livrată pe piaţă este conformă cerinţelor UE Peste 2.000 de fermieri vor beneficia de analiză gratuită a laptelui şi de consultanţă pentru
Doar jumătate din cantitatea livrată pe piaţă este conformă cerinţelor UE
Peste 2.000 de fermieri vor beneficia de analiză gratuită a laptelui şi de consultanţă pentru îmbunătăţirea calităţii acestuia şi alinierea la standardele europene.
Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în colaborare cu Fundaţia pentru Controlul Calităţii Laptelui, lansează un proiect prin care peste 2.000 de fermieri vor beneficia de analize gratuite privind calitatea laptelui, pentru a stimula crescătorii să se alinieze la normele europene din domeniu.
Potrivit preşedintelui APRIL, Valeriu Steriu, în prezent, doar circa 45% din laptele necesar procesatorilor este conform normelor UE, iar de la 1 ianuarie 2010 în România va putea fi prelucrat sau vândut numai lapte conform cerinţelor europene.
Laptele produs în România va trebui să aibă un total de bacterii de sub 100.000 pe ml, iar numărul celulelor somatice, care trebuie să ajungă la sub 400.000, faţă de aproape un milion cât este în prezent.
Calitatea laptelui este estenţială în cazul unor preparate din industria lactatelor precum iaurtul, smântâna sau laptele de consum. Cu cât numărul de germeni este mai mare, cu atât este mai mică perioada de valabilitate a produselor, iar în cazul iaurtului acest lucru se resimte şi la nivelul gustului.
Din acest motiv, unele fabrici din România preferă să importe lapte de calitate din Uniune cu toate că cei mai mulţi producători de lactate sunt interesaţi să aibă furnizori locali de lapte materie primă de calitate, pentru a nu apela la importuri.
Analize în valoare de 240.000 de euro
Prin proiectul derulat de APRIL vor fi selectaţi 2.050 de fermieri care deţin între 8 şi 50 de vaci fiecare, din mai multe judeţe. Aceştia vor beneficia de trei seturi de analize gratuite, în perioada 2008-2010, şi de sesiuni de informare şi instruire privind folosirea aparatelor de muls şi a tancurilor de răcire.
"Fermierii trebuie să se alinieze până la sfârşitul anului viitor la normele de calitate privind numărul de germeni şi de celule somatice, pentru că azi nici jumătate nu ating standardul. Este şi o problemă structurală, pentru că o mare parte din crescători au una-două vaci.
De la 1 ianuarie 2010, dacă nu îndeplinesc normele, vor putea fie să folosească laptele pentru autoconsum, fie să investească pentru a se moderniza şi a produce lapte conform", a declarat, joi, preşedintele APRIL, Valeriu Steriu. Proiectul are o valoare de circa 240.000 de euro şi este finanţat de APRIL, Ministerul Agriculturii şi Banca Mondială şi este implementat în colaborare cu Fundaţia pentru Controlul Calităţii Laptelui, care deţine un laborator de analize la Cluj.