Calculatoarele care folosesc Windows se scumpesc cu aproape 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea de preţ va avea loc din cauza alinierii la UE a costurilor licenţelor Microsoft

Preţul final al computerelor care utilizează sistemele de operare Windows ar putea să crească cu până la 28%, după data integrării României, ca urmare a scumpirilor anunţate de Microsoft. Majorarea costurilor aferente acestor achiziţii ar urma să fie suportată în cea mai mare măsură de segmentul corporate, şi mai puţin de clientul persoană fizică, ce va prefera în continuare să-şi cumpere un calculator fără sisteme de operare preinstalate.
Bugetele alocate în acest sens de către companiile din segmentul de business ar trebui să crească ca urmare a acestor majorări de preţuri previzionate, însă reprezentanţii din sector se feresc să dea date concrete, invocând clauzele de confidenţialitate cuprinse în contractele încheiate între cele două părţi, în speţă între compania respectivă şi Microsoft.
Sistemele cu soft preinstalat sunt afectate
"Nu pot fi date sume concrete în acest sens, şi pentru că fiecare contract negociat diferă unul de celălalt. Însă scumpirea produsului final nu ar trebui să fie mai mare de 28%", spune Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APEDICT). Ceva mai optimist atunci când vine vorba despre scumpirea acestor produse este Dragoş Salamac, director de marketing în cadrul companiei ProCA, divizia de distribuţie IT a grupului RTC. "Această creştere se va resimţi în preţul final al sistemelor într-o proporţie destul de mică, de cel mult 10 procente; şi doar în preţul sistemelor cu soft preinstalat", spune Salamac. În opinia sa, creşterea de 30% anunţată de Microsoft nu este o scumpire generală a produselor americanilor, ci reprezintă o aliniere a preţurilor percepute românilor cu cele din UE. "Creşterea este o consecinţă directă a integrării României în Uniunea Europeană, ţara noastră beneficiind până acum de preţuri mai mici", spune Salamac.
Preţurile actuale, cu 25-30% mai scăzute decât în UE
Reprezentanţii Microsoft România susţin că majorările intervin pe fondul alinierii la cele europene. " În România, preţurile produselor de retail şi volum localizate în limba română, respectiv Windows/Office sunt cu aproximativ 25-30% mai scăzute decât în ţările din Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite