Cablurile de curent ne bagă în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Starea proastă a reţelelor şi suprasolicitarea acestora pot duce oricând la pene de curent. Evenimentul petrecut, ieri dimineaţă, la staţia de epurare a apelor Roşu din Capitală a scos

>> Starea proastă a reţelelor şi suprasolicitarea acestora pot duce oricând la pene de curent.

Evenimentul petrecut, ieri dimineaţă, la staţia de epurare a apelor Roşu din Capitală a scos la lumină - pe lângă problema aprovizionării cu apă - şi un fenomen care ar trebui să-i pună pe gânduri pe mai-marii sistemului energetic: starea reţelelor electrice.

De fapt, nordul Capitalei a fost pe punctul să rămână fără apă potabilă din cauza unor cabluri electrice avariate. Ce se va întâmpla de sărbători, când consumul de curent atinge recorduri multianuale?

Pana de curent din zona Militari a dat emoţii autorităţilor din Capitală, dar ar trebui să dea frisoane atât bucureştenilor, cât şi administratorilor reţelelor electrice. Staţia de tratare a apei potabile de la Roşu a rămas alimentată doar cu sistemul de rezervă, după ce două din cele patru cabluri care alimentează uzina au fost avariate.

Viceprimarul general al Capitalei, Răzvan Murgeanu, spune că aceste probleme apar din cauza reţelelor Electrica: "Sunt trei staţii în nord-vestul Capitalei şi pot fi afectate de penele de curent. Dacă vreuna din cele două rămâne fără curent, rămânem fără apă jumătate din Bucureşti".


Murgeanu afirmă că cele mai mari probleme de electricitate ale Capitalei sunt în zona de nord a oraşului. "Electrica nu are rezervă de putere pe zona de nord a Capitalei. Au rezervă zero. O eventuală avarie ar afecta toţi consumatorii din zona din care ar pica electricitatea". Potrivit viceprimarului general, staţia de tratare a apei de la Roşu a fost ţinută în funcţiune de Apa Nova la o treime din capacitate.

"Au făcut şi ei tot ce au putut. Au evitat să o oprească, pentru că o puneau pe uscat şi atunci apăreau probleme", mai spune Murgeanu. La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, arată că "am rămas cu sistemul de rezervă, dar staţia a funcţionat. Un risc potenţial exista dacă picau toate cele patru cabluri. Aşa că nu a fost nevoie de manevre suplimentare". Chiru spune că o posibilă avarie la Roşu ar fi făcut ca Apa Nova să folosească pentru alimentarea Capitalei cu apă potabilă celelalte două staţii de epurare, respectiv de la Crivina şi Arcuda.


Reprezentanţii Electrica spun că reţelele sunt sigure

Electrica are însă altă părere: într-un comunicat al companiei se precizează că staţia de tratare de la Roşu "a fost şi este în siguranţă din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică". Reprezentanţii Electrica Muntenia Sud mai spun că cele patru cabluri care alimentează staţia au o capacitate suficientă pentru a asigura consumul de energie de la Roşu.

Dezastrul e constatat şi în strategia energetică

Chiar în documentul de bază al acestui sistem - strategia energetică 2007-2020 - este consemnată starea proastă a reţelelor electrice: "O serie de instalaţii de producere, transport şi distribuţie a energiei sunt parţial învechite şi depăşite tehnologic, cu consumuri şi costuri de exploatare mari".

De unde rezultă, potrivit autorilor strategiei, "eficienţa energetică redusă pe lanţul producţie-transport-distribuţie-consumator final". Pe de altă parte, documentul consemnează şi existenţa unor "distorsionări ale preţurilor" la consumatorii finali. Astfel că, într-o posibilă concluzie, "o parte din unităţile de producere a energiei electrice nu respectă cerinţele privind protecţia mediului din Uniunea Europeană", notează autorii strategiei energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite