Cabinetul Ponta, promisiuni la greu pentru mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, însoțit de toți șefii ministerelor economice (Economie, Trnasporturi, Finanțe, Mediu) are în acest moment un dialog deschis cu peste 300 de oameni de afaceri, proprietari ai celor mai cunoscute companii cu capital românesc și străin.

Oficialii guvernamentali și-au coordonat discursurile în așa fel încât să arate ce realizări au avut până acum pentru susținerea mediului de afaceri, dar mai ales ce și-au propus să facă în perioada imediat următoare.

Cele mai multe promisiuni sunt legate de simplificarea procedurilor administrative, atât pentru înscrierea și administrarea firmelor, cât și pentru atragerea de fonduri fonduri europene.

Consemnăm ,în continuare, câteva din promisiunile oficialilor:

- Se vor simplifica procedurile pentru avizarea de mediu, astfel încât timpul de așteptare pentru diversele aprobări să scadă la jumâtate. De exemplu, pentru evaluarea impactului de mediu, timpul va scădea de la nouă luni la doar o lună, a promis ministrul Mediului, Rovana Plumb.

- Autoritățile care vor organiza achiziții publice au deja la dispoziție o grilă a procedurilor în care se stabilește data concret a fiecărei etape de licitare, de la inițierea procedurii până la deschiderea ofertelor. Această grilă a fost aprobată prin ordin al ministrului Transporturilo, ordin care a intrat ieri în vigoare. "Ar trebui exclus din start cei care fac un sport din contestarea licitaților de achiziții publice", a spus ministru Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

- Urmează să se simplifice Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală, iar în economia reală s-a intrat deja în zonele de ineficiență(energie, transporturi și sănătate), unde se cheltuie mai mult decât se oferă, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu. "Ne orientăm prioritățile astfel încât statul să lanseze cât mai multe lucrări publice pentru a stimula mediul de afaceri", a spus Georgescu.

- Managementul a 48 de companii cu capital de stat va fi profesionalizat, în așa fel încât valoarea de piață a acelor societăți să se ridice pe cât mai mult posibil. "Nu le-am oprit nici cu reformele structurale, nici cu listările și am adoptat deja legea energiei și gazelor", a declarat Daniel Chițoiu, ministrul Economiei. În legătură cu Hidroelectrica, Chițoiu a arătat că principala problemă nu este doar la nivelul furnizării de energie sub costuri către băieții deștepți, cât și la nivelul achizițiilor pe care le-a făcut Hidroelectrica. În fine, Chițoiu a arătat că prin viitoarea Lege a IMM-urilor controalele fiscale în companiile mici "nu vor mai veni de cinci ori pe lună, ci o singură data la trei ani".

Rămâneți pe www.adevarul.ro pentru a urmării ce le-au spus oamenii de afaceri oficialilor guvernamentali, în cadrul întâlnirii care are loc la Camera de Comerț și Industrie a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite