CFR Călători răspunde propunerilor „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Naşii“ care iau şpăgi zilnic „sunt controlaţi lunar“, precizează conducerea transportatorului feroviar. Compania CFR Călători a emis un comunicat de presă în care îşi precizează poziţia faţă de cele 10 propuneri pentru îmbunătăţirea serviciilor sale de transport.

Iată, pe scurt, ce ne-a comunicat CFR în legătură cu propunerile ziarului „Adevărul", în ordinea de prioritate stabilită de cititori:

1. „«Naşii» corupţi, concediaţi imediat!" Activitatea personalului de tren, a modului în care acesta se achită de atribuţiile de serviciu, inclusiv de verificarea tolerării sau încurajării călătoriei «cu naşul» este verificatăde un corp de control trafic călători, specializat, care controlează lunar trenurile aflate în circulaţie. De fiecare dată când se constată şi se dovedesc deficienţe privind îndeplinirea obligaţiilor de serviciu ale personalului de tren de către corpul de control trafic călători, se dau sancţiuni disciplinare.

2. „Preţ rezonabil pentru biletele de tren" Tarifele CFR Călători nu au mai fost majorate din septembrie 2007, ceea ce înseamnă că ele au în prezent o reducere de cel puţin 15%, din cauza inflaţiei, neluând în calcul şi creşterea preţurilor la combustibil, piese şi materiale urmare creşterii cursului euro.

3. „Locuri speciale în care fumatul să fie permis în tren" Prin decizia interzicerii fumatului în trenuri, CFR Călători nu a făcut decât să aplice prevederile Legii nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care prevede interzicerea fumatului în spaţiile închise publice şi în mijloacele de transport în comun.

4. „Sistem performant de rezervări" Amintim că CFR Călători are un sistem de rezervare online a locurilor, fără plata pe loc, de la data de 13 martie 2009. Rezervarea online a locurilor se poate face cu o anticipaţie între 3 şi 30 de zile pentru toate trenurile şi toate clasele oferite în prezent de CFR Călători. Pe lângă rezervarea online, de la sfârşitul lunii octombrie 2009 călătorii au la dispoziţie şi serviciul de achiziţionare online a biletelor de tren.

5. „Curăţenie în trenuri, nu numai în cele de rang superior" Salubrizarea vagoanelor de călători se efectuează de firme prestatoare specializate în executarea acestei operaţii, nu numai în trenurile de rang superior, ci şi în cele de persoane. Menţinerea stării de curăţenie (...) depinde într-o mare măsură şi de gradul de civilizaţie al publicului călător.

6. „Atenţie la legăturile dintre trenuri!" Prin planul de mers s-a impus ca trenurile de persoane să plece la 15 minute din staţiile nod de cale ferată, după sosirea trenurilor de rang superior (intercity, rapid, accelerate). În funcţie de întârzierile apărute în circulaţia unor trenuri se dispune operativ reţinerea trenurilor de legătură circa 10-15 minute.

7. „Dezvoltarea unor curse interurbane de linie" Dezvoltarea unor curse interurbane este în atenţia CFR Călători, fiind introduse în circulaţie astfel de legături. Dezvoltarea trenurilor de navetă (...) depinde de alocările bugetare.

8. „Revenire masivă pe rutele cu potenţial de navetă" Precizăm că dintr-un total de 1624 de trenuri puse în circulaţie pe întreaga reţea de cale ferată în acest an, 1.282 sunt trenuri de persoane, utilizate în proporţie de 60%  de către navetişti. CFR Călători asigură toate rutele tradiţionale de navetă, însă condiţiile economice actuale au dus la micşorarea numărului de navetişti urmare a reducerii locurilor de muncă.

9. „Posibilitatea de a cumpăra bilete din tren, fără suprapreţ" Se pot procura legitimaţii de călătorie în tren cu plata unui tarif de taxare în tren, care este mai mare decât tariful de la casele de bilete. Toate administraţiile feroviare străine practică o suprataxare a călătorilor care nu-şi procură bilete prin canalele obişnuite.

10. „Instalarea unor automate care să emită bilete de tren chiar pe peronul gării." CFR Călători a iniţiat deja toate formele necesare achiziţionării unor automate de emis bilete, acestea urmând a fi furnizate începând cu luna ianuarie 2010.

No title
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite