CE dezminte informaţia potrivit căreia comisarul pentru Buget a propus introducerea unui impozit direct la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmațiile conținute într-o serie de articole și titluri de ziare, conform cărora Comisia ar propune sau sprijini introducerea unui impozit european direct, sunt false, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Comisarul Lewandowski nu a cerut introducerea unui impozit european direct. El a remarcat doar, într-un interviu recent, că, dat fiind că multe state membre se confruntă cu măsuri de austeritate severe, acestea ar fi favorabile unei reduceri a contribuției lor la bugetul european și, prin urmare, va fi necesar să se găsească alte surse de venituri. El a enumerat mai multe posibilități teoretice (taxă pe transportul aerian, impozit asupra tranzacțiilor financiare, vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră...)", se arată în documentul CE.

Comisarul a afirmat în mod explicit că, deși unii sprijină această idee, el nu este în favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic greșit, au mai spus oficialii CE.

Aceştia arată totuşi că Executivul european pregătește în prezent o serie de opțiuni privind viitorul bugetului Uniunii Europene, care vor fi prezentate statelor membre: aceste opțiuni se vor referi atât la venituri, cât și la cheltuieli.

Peste 70 % din veniturile UE au la bază venitul național brut al fiecărui stat membru. 

„În prezent sunt analizate o serie de opțiuni pentru obținerea de resurse proprii la bugetul european, precum cele menționate mai sus, opțiuni incluse, de asemenea,  în documentele Parlamentului European. Aceste opțiuni nu vor înlocui, însă, sistemul de resurse proprii existent în prezent", se mai spune în cominicat.

Comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, ia în consideraţie introducerea unui impozit la nivelul Uniunii Europene, care va alimenta direct fondurile blocului comunitar, relata ieri AFP.

„Aud de la mai multe autorităţi, înclusiv de la cele din Berlin, că vor să diminueze contribuţiile la bugetul european. Aceasta deschide uşa ideii unei surse de venit proprii, care să nu fie revendicată de ministerele de Finanţe", a spus Lewandowski.

În prezent, UE nu taxează direct cetăţienii europeni, finanţându-se în principal prin contribuţiile statelor membre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite