CE a solicitat Bulgariei să justifice de ce a majorat estimarea de deficit bugetar pentru acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a solicitat Bulgariei să justifice de ce a majorat substanţial estimarea de deficit bugetar pentru acest an, ceea ce subliniază îndoielile autorităţii europene legate de calitatea statisticilor bulgare, transmite Reuters.

"Comisia a fost informată tardiv de către autorităţile bulgare în legătură cu revizuirile considerabile privind perspectiva bugetară, ceea ce reprezintă o încălcare a obligaţiilor asumate prin tratat. Comisiei îi lipsesc informaţii despre motivul pentru care Bulgaria a revizuit bugetul din 2010 în doar câteva săptămâni, chiar dacă scenariul macroeconomic nu s-a înrăutăţit", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al CE.

Bulgaria intenţionează să majoreze ţinta de deficit bugetar pentru acest an de la 0% din Produsul Intern Brut (PIB) la 3,8% din PIB, motivând decizia prin scăderea veniturilor în contextul recesiunii prelungite.

Comisia a anunţat, totodată, că biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, va trimite în Bulgaria o misiune pentru a evalua dacă autorităţile au ţinut corect evidenţa finanţelor publice. Altafaj a aprecizat că misiunea va examina doar modificările legate de deficitul bugetar de anul trecut.

Calitatea datelor statistice a devenit o problemă foarte sensibilă în Uniune după ce în 2009 s-a aflat că Grecia a publicat timp de mai mulţi ani informaţii incorecte, ceea ce a declanşat o criză a datoriilor în statul elen şi zona euro.

Bulgaria a fost forţată în aprilie să renunţe la planurile de a adopta euro, după ce a anunţat că deficitul bugetar din 2009 a fost mai mare decât cel indicat iniţial, din cauza unor achiziţii neluate în calcul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite