CET Braila si-a modernizat Grupul nr. 1 si Oil Terminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din intregul sistem energetic au facut investitii in judetul Braila de 2.000 miliarde lei

Cu toate datoriile si problemele ei in procurarea finantarii pentru stocurile de combustibili pentru pregatirea iernii 2004-2005, Termoelectrica Bucuresti a reusit sa finalizeze doua importante investitii la CET Braila. Este vorba de reabilitarea Grupului 1 al Centralei de la Chiscani, dar si a Terminal Oil, unde si-a modernizat si doua impingatoare a 1.800 CP fiecare. Prin prima investitie se reduc costurile de producere a energiei electrice, iar prin cea de-a doua se reduc costurile cu transportul pacurii. Cele doua investitii au fost prezentate presei locale si centrale, in prezenta lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, a lui Teodor Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica Bucuresti, si a autoritatilor locale. De bunul mers al desfasurarii lucrarilor de investitii s-a preocupat Viorel Cotiga, directorul general al CET Braila.
Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului
"Romania trebuie sa ramana producator, nu importator de energie"
"Grupul 1 al Sucursalei Termoelectrica Braila este grupul cu performantele cele mai bune din cadrul societatii Termoelectrica, grup care foloseste atat gaze naturale, cat si pacura, putand functiona fie pe unul din cei doi combustibili, fie pe ambii combustibili din diverse proportii. Dupa aceasta modernizare, grupul va avea o durata de viata de inca 25 de ani, cu 150.000 de ore de functionare. Sa nu uitam ca grupul a fost pus in functiune in septembrie 1973, acum 30 de ani. Prin modernizare asiguram si o crestere a puterii instalate de 17 MW, o reducere a consumurilor specifice si un pret competitiv al energiei electrice pentru acest grup. Volumul total de investitii pe care numai unitatile din energia electrica si gaze, inclusiv Petrom-ul, le-au facut in judetul Braila se cifreaza la peste 2.000 de miliarde de lei. Fara aceste investitii nu puteam asista nici la aceasta reabilitare a Grupului 1 de la Braila, nu am putea asista nici la extinderea de distributie de energie electrica in judet, unde avem investitii mari. De asemenea, nu puteam asista nici la extinderea retelei de gaze in judetul Braila, pe de o parte pe zona Transgazului ca furnizor general de gaze-transportator general de gaze, dar si pe zona Distrigaz-Sud, care e distribuitorul de gaze in acest judet. Reamintesc faptul ca Romania este, din punct de vedere energetic, membra a UE, pentru ca noi am facut aceasta conexiune la UCTE. Deci, Romania este deja un competitor pe piata energetica. Problema este: producem o energie electrica competitiva ca pret, ca distribuitorii si utilizatorii, in general, de energie electrica sa cumpere aceasta energie de la producatorii romani? Sau ne vom axa in viitor pe o crestere masiva a importurilor, pentru ca noi nu ne putem permite o crestere a pretului energiei electrice asa cum ar fi nevoie pentru investitiile necesare? La ora actuala, ne acoperim costurile de producere a energiei si discutam doar de investitiile necesare, astfel ca, in perspectiva anului 2007-2008, sa avem o putere instalata, deci normala, prin care sa producem o energie cu care sa raspundem necesitatilor Romaniei si nu numai ale Romaniei".
Teodor Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica Bucuresti"Combustibilul conventional, redus cu 20gcc/kwh"
"Dupa o perioada de functionare de 30 de ani, la CTE Chiscani Braila s-a impus ca absolut necesara retehnologizarea centralei. Contractul de modernizare-reabilitare a fost semnat cu un consortiu puternic de firme, format din Alstom Energie Germania, Alstom Energy Sistem Franta, Fortum Engineering Finlanda si Itochu Japonia. Finantarea lucrarii a fost asigurata in proportie de 72% de catre BERD, restul fiind sustinut de Termoelectrica. Rezultatele reabilitarii sunt certe. In urma testelor functionale si de garantii s-a dovedit ca s-a realizat sarcina garantata in contract de 226.787 MW, cu rezultate pozitive in cresterea rezervei de putere turnanta de la 60 la 110 MW si cu reducerea puterii minime de functionare stabila de la 140 la 110 MW. Astfel, a crescut puterea disponibila cu 17 MW, fata de proiectul initial, care era de 210 MW, ceea ce inseamna o productie suplimentara de energie livrata catre sistemul energetic de circa 97,5 milioane kWh, in conditiile functionarii anuale de minimum 6500 de ore. S-au obtinut aceste rezultate prin inlocuirea totala a corpului de inalta presiune si a rotorului de joasa presiune ale turbinei cu altele noi proiectate, la care randamentele au crescut de la 77 la 90% la CIP si de la 77 la 83% la CJP. Ceea ce este foarte important este faptul ca prin modernizare se va reduce consumul de combustibil conventional de circa 20 gcc/kWh. Totodata, se indeplinesc si cerintele UCTE de functionare a blocului in regim de reglaj primar si secundar si de izolare pe serviciile proprii. Dupa reabilitare se poate functiona cu ambele cazane la o sarcina minima stabila de 110 MW si se pot efectua incarcari-descarcari de 60 MW cu o viteza de 10 MW/minut. Acestui bloc energetic i s-au montat arzatoare noi cu formare redusa de NOx si un sistem de injectie catalitica la cazan pentru imbunatatirea arderii pacurii, aliniindu-se la normele UE".
Costurile de transport, reduse cu 50%
"O alta investitie a fost cea a modernizarii zonei Oil Terminal, apartinand Sucursalei Braila. In urma reabilitarii acestuia, s-au redus substantial costurile cu transportul pacurii, mai exact, cu peste 50%. A meritat efortul. Cu cele doua impingatoare, fiecare cu cate 1800 CP, si opt barje de cate 2000 tone fiecare, am reusit sa anulam echivalentul unui transport cu 40 de vagoane pe calea ferata. Plus racordurile dintre aceste vagoane prin care se pierdea pacura. Suntem foarte multumiti si de aceasta investitie. Doresc sa subliniez faptul ca Termoelectrica Bucuresti isi continua investitiile si la CET Paroseni, de peste 130 de milioane de dolari. Investitia se afla in faza de montaj al cazanului, iar rezultatul final va fi o scadere a costurilor de productie la Paroseni de la 70 la 47$/MWh. Avem mare nevoie de investitii si la Sucursalele Doicesti si Borzesti. Acolo asteptam inclusiv investitori straini pentru valorificarea superioara a lignitului. Nu trebuie uitat faptul ca lignitul a fost cel care a salvat Sistemul Energetic National in seceta din 2003, cand Dunarea a secat, practic, pe tot traseul ei pana la varsare. Accentuez inclusiv ideea ca Termoelectrica a preluat toate datoriile fostului Renel-Conel si tot ceea ce a ramas din centralele externalizate".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite