CEC rămâne în ograda statului cel puţin doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat amânarea privatizării şi majorarea capitalului social cu 150 mil. de euro

milioane de euro depusă de către National Bank of Greece, iar guvernul a oprit privatizarea.
Statul are însă planuri mari pentru cea mai veche bancă din România: majorarea capitalului social cu 150 milioane de euro, atragerea unor investitori de marcă precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi chiar schimbarea conducerii, cu o echipă de management performantă. În aceeaşi zi în care s-a decis stoparea privatizării CEC, guvernul a luat mai multe decizii care vor avea menirea de a spori credibilitatea băncii şi de a o capitaliza.
BERD ar putea intraîn structura acţionariatului
Astfel, guvernul a anunţat posibilitatea atragerii în acţionariatul CEC a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), propunere despre care oficialii instituţiei financiare internaţionale au afirmat că va fi analizată. "Pentru privatizarea CEC putem folosi o formulă ca la BCR, prin atragerea unui investitor internaţional, precum BERD", a spus premierul Călin Popescu Tăriceanu. BERD, alături de International Finance Corporation, a făcut parte din acţionariatul Băncii Comerciale Române, până la momentul vânzării băncii către grupul austriac Erste. Comisia de privatizare a CEC a respins, ieri, oferta de 560 milioane de euro depusă de National Bank of Greece (NBG), considerând preţul prea mic. NBG a fost singurul ofertant, după ce banca ungară OTP nu a depus o ofertă îmbunătăţită. Oferta NBG a evaluat însă întregul pachet de acţiuni al CEC la 800 milioane de euro.
Capitalul social al CEC creşte de patru ori
O altă decizie luată ieri de guvern constă în aceea de a majora capitalul social al băncii cu 150 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creştere de patru ori a acestuia. "Astăzi (vineri - n.r.) era termenul-limită pentru depunerea ofertelor îmbunătăţite pentru privatizarea CEC. Prima surpriză de dimineaţă a venit de dimineaţă, când comisia s-a trezit în loc de doi ofertanţi cu unul singur. În acest fel nu am mai putut vorbi de o adevărată competiţie în faza finală prin retragerea unuia dintre competitori şi am decis să oprim procesul de privatizare a CEC.
De altfel, nici oferta făcută nu era la nivelul la care ne-am fi dorit", a spus Tăriceanu. El a amintit că CEC-ul este perceput în România la o valoare mai mare decât cea reală, dar din păcate cota de piaţă a băncii este mult diminuată. "Aceasta mă face să spun că cea mai bună soluţie pentru CEC ar fi fost totuşi privatizarea, dar nu în orice condiţii", a adăugat premierul.
Posibilă listare la bursă, în vederea privatizării
Tăriceanu a spus totodată că procesul de privatizare a CEC poate începe şi prin vânzarea la bursă a unui pachet din acţiunile băncii. "În perioada următoare, pe termen scurt, nu se pune o astfel de problemă, dar sigur că putem încerca la un moment dat privatizarea prin listarea la bursă. Nu neapărat pentru a face o infuzie de capital, ci pur şi simplu pentru a demara procesul de privatizare. Dar este prematur să discutăm în faza aceasta despre un astfel de subiect deoarece va trebui mai întâi să luăm o decizie privind viitorul societăţii", a declarat, ieri, premierul. Cele 150 milioane de euro, sumă destinată majorării capitalului social al CEC, asigurată de la bugetul de stat, vor fi transferate în contul băncii până la 31 decembrie 2006.
Vlădescu vrea conducere nouă
Ministrul finanţelor publice are în vedere chiar şi schimbarea conducerii CEC cu "o echipă de management pe bază de contract, cu clauze de performanţe". "Avem în vedere, de asemenea, o soluţie de management profesionist, care poate fi inclusiv contract de management, cu clauze de performanţă, cu o procedură de selecţie transparentă şi care să ne permită o alegere corectă şi eficientă pentru CEC", a arătat Vlădescu.
Acesta consideră că banca va trebui să treacă rapid la o nouă fază de restructurare, atât la nivelul reţelei, cât şi a personalului, fără ca aceste schimbări să însemne neapărat o reducere. "Evident că există o limită a actualei conduceri, care este în mod cert mai bună decât cea anterioară, dar în contextul unei competiţii extrem de dure, care se manifestă pe piaţa bancară românească, nu a găsit cele mai bune soluţii pentru a menţine poziţia CEC pe această piaţă", a spus Vlădescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite