CEC se privatizează numai dacă statul suportă paguba FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul ar putea să se angajeze prin lege că va acoperi toate eventualele despăgubiri pe care Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) ar fi obligată să le plătească în cazul Fondului

Statul ar putea să se angajeze prin lege că va acoperi toate eventualele despăgubiri pe care Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) ar fi obligată să le plătească în cazul Fondului Naţional de Investiţii (FNI). "Pentru finalizarea privatizării CEC, s-ar putea să fim obligaţi, ca şi în cazul BCR, să precizăm prin lege nivelul despăgubirilor pe care statul se angajează să le acopere.
Deşi AVAS s-a subrogat CEC în drepturi şi obligaţii pe cazul FNI, există încă instanţe care se pronunţă în defavoarea CEC", au explicat, pentru Mediafax, surse oficiale. În procesul FNI, care durează de şase ani, Tribunalul Bucureşti a hotărât, în 2005, să fie introdusă drept parte responsabilă civilmente şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni. După prăbuşirea FNI, la începutul anului 2000, AVAS a preluat prin lege toate drepturile şi obligaţiile CEC în cazul fondului de investiţii. CEC a acordat garanţie FNI, printr-un contract de fidejusiune pentru toate riscurile specifice pieţei, iar investitorii păgubiţi au cerut în nenumărate rânduri executarea contractului şi obligarea băncii la plata despăgubirilor.

Patronatele forţează amânarea vânzării
Conducerea Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) avertizează că privatizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) ar trebui amânată. "Statul român ar avea numai de pierdut în urma acestei tranzacţii", a declarat, ieri, Marian Peter Miluţ, preşedintele UNPR."Prin CEC se vor derula fondurile pe care ţara noastră le va primi pentru agricultură de la UE, deoarece este singura bancă din România care are o reţea foarte dezvoltată în mediul rural. CEC are astfel un potenţial imens şi reprezintă o lovitură pentru compania care va reuşi să o preia", a spus Miluţ. În opinia UNPR, valoarea pe piaţa imobiliară a activelor depăşeşte ofertele care s-au făcut pentru CEC. De asemenea, timpul necesar pentru a deschide circa 1.000 de sucursale, câte are CEC, este de circa zece ani, motiv pentru care achiziţia CEC va reprezenta o adevărată lovitură. Preşedintele UNPR a precizat că valoarea CEC este de cel puţin un miliard de euro, preţul estimat pentru care ar putea fi vândută banca, de 500 milioane de euro, fiind considerat subevaluat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite