CEC necesită investiţii de 300 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cursa pentru CEC), şi studiile făcute arată că trebuie investite 300 milioane de euro, în doi-trei ani, pentru restructurare, reconfigurarea reţelei informatice, achiziţia softului, pregătirea

cursa pentru CEC), şi studiile făcute arată că trebuie investite 300 milioane de euro, în doi-trei ani, pentru restructurare, reconfigurarea reţelei informatice, achiziţia softului, pregătirea personalului etc.", ne-a declarat Bogdan Baltazar, asociat la firma de consultanţă BBP. El spune că, după restructurare, CEC poate deveni un competitor important pe piaţa serviciilor pentru IMM şi a creditului imobiliar, la care se adaugă serviciile de transfer de bani de la românii din afara ţării. Cât priveşte viitorul celor 1.400 de sucursale ale CEC, Baltazar spune că nu toate trebuie păstrate, dar că la adoptarea deciziei de închidere a lor trebuie avut în vedere rolul social pentru comunitatea locală. Bogdan Baltazar apreciază că este puţin probabil ca relansarea CEC să producă o răsturnare a ierarhiilor în topul primelor trei bănci care activează pe piaţa românească, dar este de părere că, "începând cu locul patru, totul este posibil".
La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), declară că CEC va avea nevoie de ceva timp pentru a deveni competitor pe piaţă, situaţie posibilă numai după ce va fi aplicată strategia noilor proprietari. "Să nu ne aşteptăm ca CEC să devină competitorul numărul unu a doua zi după încheierea privatizării. Investitorii CEC vor avea în vedere în mod sigur o restructurare a activităţii şi o dezvoltare într-o anumită direcţie, cel mai probabil se vor orienta pentru dezvoltarea pieţei de retail, servicii pentru populaţie şi IMM, dar nu exclud nici posibilitatea să facă activitate de corporate", declară Gheţea.

Concurenţa pe piaţa Bancară este în creştere
"Competiţia creşte continuu în sistemul bancar. Vom avea fuziuni şi achiziţii aşa cum deja se întâmplă în cazul Unicredit, HVB şi Banca ţiriac sau al privatizării CEC. În doi, trei ani pe piaţa românească vom avea mai puţine bănci, dar de dimensiuni mai mari", apreciaza la randul sau Steven van Groningen,Preşedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Retailul, cel mai mare potenţial de dezvoltare
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, declară că, după privatizarea CEC, piaţa bancară autohtonă va deveni la fel de competitivă ca în celelalte state din jur, iar populaţia va beneficia de servicii bancare mai bune. "Facem un pas înainte, pentru că trebuie să avem o piaţă mai bine capitalizată. Treptat, treptat, va trebui să crească gradul de intermediere bancară". În schimb, Mihail Bogza, preşedintele Bancpost, crede că, după restructurare, CEC va deveni puternică pe segmentul de retail, datorită numărului mare de sucursale - avantajul competitiv cel mai puternic al băncii, la care se adaugă şi cel de servicii corporate. Depinde însă de cât de repede se va realiza procesul amplu de restructurare, la care trebuie supusă banca, a concluzionat Bogza.
Comisia de privatizare a CEC va anunţa câştigătorul final al procesului de privatizare a băncii cel mai târziu pe 25 septembrie, după cum a anunţat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. În faza finală, cea a ofertelor finale angajante îmbunătăţite, preţul va fi singurul criteriu de departajre al ofertanţilor. Procesul de privatizare poate fi întrerupt oricând de autorităţile române, dacă preţul oferit nu este la nivelul aşteptărilor, potrivit strategiei de privatizare a CEC.

CEC are mai multe unităţi teritoriale decât ofertanţii
* OTP Bank, din Ungaria, cu active de circa 20 miliarde de euro, a cheltuit în acest an peste un miliard de euro pentru achiziţii. OTP Bank are în Ungaria şi celelalte şase state din zonă, unde este prezentă, circa 1.000 de unităţi
* National Bank of Greece, cea mai mare şi mai veche bancă elenă, are o reţea de 570 de filiale în Grecia, la care se adaugă alte 290 din străinătate. La finele lunii martie 2006, activele totale ale grupului elen erau de 61,1 miliarde de euro
* Raiffeisen Zentralbank din Austria participă în consorţiu cu divizia din Europa Centrală şi de Est, Raiffeisen International. Raiffeisen Zentral Bank are active de peste 90 miliarde de euro. Valoarea însumată a activelor băncilor din România se ridica, la finele lui 2005, la 35 miliarde de euro

"Studiile făcute arată că trebuie investite 300 milioane de euro, în doi-trei ani, pentru restructurare, reconfigurarea reţelei informatice, achiziţia softului, pregătirea personalului"
Bogdan Baltazar,
preşedinte BBV

"Să nu ne aşteptăm ca CEC să devină competitorul numărul unu a doua zi după încheierea privatizării. Investitorii CEC vor avea în vedere în mod sigur restructurarea activităţii "
Radu Gheţea,
preşedintele ARB.

"Facem un pas înainte pentru că trebuie să avem o piaţă mai bine capitalizată. Treptat, treptat, va trebui să crească gradul de intermediere bancară"
Adrian Vasilescu,
consilier al guvernatorului BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite