CE: România nu respectă legislaţia europeană de mediu. Construcţii nepermise în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a transmis României că în continuare nu respectă legislaţia europeană legată de protecţia mediului, după ce a constatat că mai multe construcţii în Delta Dunării nu sunt conforme cu normele în vigoare.

Aceasta este a doua etapă, cea de aviz motivat, a procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană anul trecut privind acest aspect.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, intitulat "Comisia îndeamnă România să respecte legislaţia europeană de protecţie a naturii" , instituţia a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării.

"Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene", se arată în comunicatul remis astăzi.

Oficialii europeni subliniază că, dacă în termen de două luni autorităţile române nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE, Comisia poate transmite cauza Curţii Europene de Justiţie.

Construcţii ilegale

Autorităţile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre.

Reprezentanţii Comisiei Europene arată că proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000 şi care este protejată în temeiul directivei Păsări şi al directivei Habitate.

image

"Comisia a constatat existenţa unor deficienţe ale studiului de impact asupra mediului efectuat în scopul evaluării potenţialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor şi speciilor locale de păsări.

Acest tip de proiecte este permis în perimetrul reţelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii.

Dacă studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesară, iar proiectului nu i se poate da undă verde. Comisia este de părere că lucrările vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate", detaliază oficialii europeni.

În mai 2010, Comisia a solicitat clarificări din partea României cu privire la acest aspeci.

"Deşi autorităţile române au furnizat informaţii suplimentare cu privire la impactul potenţial al proiectelor, Comisia este de părere că evaluarea realizată de autorităţile naţionale nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor propuse", subliniază cei de la Comisia Europeană.

Din datele aflate la dispoziţia Comisiei reiese că proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate în temeiul directivei Habitate şi asupra unui habitat protejat (pajişti sărăturate mediteraneene).

"Prin urmare, Comisia transmite României un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.

Citiţi aici comunicatul integral al Comisiei Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite