CE: "Reducerea salariilor în BNR ar putea declanşa deschiderea procedurii de infringement contra României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a avertizat România că ar putea declanşa procedura de infringement (încălcarea unui tratat) dacă legea care prevede reducerea salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României nu va fi modificată, întrucât încalcă unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

"CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, şeful Reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană, o notă în care se arată că, dacă legea privind scăderea salariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată, atunci ar putea declanşa procedura de infringement, întrucât încalcă prevederea Tratatului UE privind independenţa financiară a băncilor centrale şi articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finanţarea statului", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Totodată, reducerea salariilor angajaţilor băncii centrale cu 25% ar încălca şi memorandumul de înţelegere pe care autorităţile române şi l-au asumat recent în cadrul programului de asistenţă financiară semnat cu mai multe instituţii internaţionale.

"Comisia a subliniat că este pentru a doua oară când este posibil ca prevederile Tratatului să fie încălcate, după ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale", au arătat sursele.

Articolul 123 din Tratatul UE le interzice Băncii Centrale Europene şi băncilor centrale ale statelor membre să acorde credite instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, administraţiilor publice centrale, autorităţilor regionale sau locale, celorlalte autorităţi publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre.

Statutul BNR cuprinde interdicţia la articolul 7, aprobat prin lege de Parlament. Potrivit statului Băncii Naţionale, salariile angajaţilor sunt plătite din resursele proprii ale instituţiei.

De asemenea, articolul 123 din Tratat interzice cumpărarea de titluri de creanţă direct de la entităţi publice de către Banca Centrală Europeană sau de către băncile centrale naţionale.

Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptată la finele lunii trecute, prevede scăderea salariilor în sectorul public cu 25%, procentaj aplicat şi în cazul angajaţilor BNR. Sumele obţinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Banca Centrală Europeană a criticat decizia, la începutul lunii iulie, arătând că este o finanţare directă a deficitului bugetar de către banca centrală şi a recomandat modificarea legii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite