CASMB îşi bate joc de firmele care vor să achite CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

angajaţii şi-au plătit asigurările de sănătate, o firmă este obligată să completeze mai multe fişe, care ulterior se depun la sediul CASMB. Printre ele se numără "Lista nominală",

angajaţii şi-au plătit asigurările de sănătate, o firmă este obligată să completeze mai multe fişe, care ulterior se depun la sediul CASMB. Printre ele se numără "Lista nominală", cuprinzând persoanele asigurate pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar şi Centralizatorul referitor la obligaţiile de plată ale angajatorului. Două rubrici în acest formular au dat serioase bătăi de cap firmelor: suma datorată şi suma virată. Cele mai multe firme nu ştiu pe ce perioadă trebuie cumulate sumele datorate şi cele virate. Astfel, au urmat mai multe solicitări scrise către CASMB. "Raportările se fac conform prevederilor ordinului nr. 221 din 2005. Alte precizări în afara celor prevăzute de lege nu suntem abilitaţi să dăm", a sunat sec răspunsul. Încercările au continuat: "Ordinul nu precizează pe ce perioadă trebuie cumulate sumele datorate. Aşteptăm în continuare lămuriri", arată o altă firmă în solicitarea scrisă făcută către CASMB. Nici de data asta, încercările nu au fost încununate de succes. Din răspunsul dat se poate constata că firmele sunt lăsate să-şi completeze fişele cum cred de cuviinţă, iar eventualele greşeli sunt imputabile tot agentului economic, de vreme ce semnează şi ştampilează declaraţia respectivă. "Nu putem da alte precizări în afara celor prevăzute de lege. Colegii de la serviciul cu competenţe în acest sens mi-au confirmat că fiecare, cât timp semnează şi ştampilează o declaraţie întocmită pe baza unei prevederi legale, este răspunzător pentru cele declarate. Noi nu avem competenţa de a aduce completări legii", scrie negru pe alb în răspunsul primit de o firmă care doar a cerut lămuriri la CASMB. Nici încercările noastre de a afla cum trebuie completate aceste declaraţii nu au dat rezultat. Directorul CASMB, Cristian Toma, ne-a declarat că el se ocupă de "problemele de sistem", şi nu de cele punctuale, iar contribuabilii ar trebui să citească mai atent legile.

Cozi interminabile la "concedii medicale"
Un singur funcţionar al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti trebuie să primească în jur de 3.000 de cereri, după ce instituţia a preluat de la casele de pensii de sector sarcina de a înregistra declaraţiile privind cererile de concedii medicale. CASMB dispune de 30 de funcţionari, iar în Bucureşti 90.000 de firme trebuie să depună lunar aceste declaraţii. La sfârşitul lunii februarie, din cauza aglomeraţiei la ghişee, Casa de Asigurări a luat decizia de prelungire a termenului de depunere a declaraţiilor, dar se pare că acest lucru nu a rezolvat problema. Următorul termen scadent este 25 martie, dată până la care se primesc declaraţiile pentru luna februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite