Businessul în agroturism devine rentabil după doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pensiune turistică mai are nevoie şi de o clasificare în margarete, să facă parte dintr-un circuit turistic şi să investească în promovare. În ultimii ani, agroturismul românesc s-a

pensiune turistică mai are nevoie şi de o clasificare în margarete, să facă parte dintr-un circuit turistic şi să investească în promovare. În ultimii ani, agroturismul românesc s-a dezvoltat rapid, unele staţiuni concurând cu succes turismul clasic. De ce aleg turiştii vacanţa la ţară ? Preţurile sunt accesibile, condiţiile decente, iar ospitalitatea gazdelor şi peisajul îi fac pe turişti să renunţe la stelele hotelurilor în favoarea margaretelor din agroturism. Anul acesta, de exemplu, sunt aşteptaţi circa 100.000 de turişti în pensiunile locale de revelion.
Cerinţele care se impun atunci când vrei să faci din agroturism o afacere profitabilă sunt destul de greu de realizat. Maria Stoian, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), a declarat pentru Adevărul că o primă condiţie ar fi ca pensiunea respectivă să fie amplasată într-o zonă cu potenţial turistic deosebit. Apoi, este foarte important ca accesul la pensiune să fie uşor şi să existe în zonă posibilităţi de agrement.
"Turiştii care aleg vacanţele la ţară se plictisesc repede. Media de cazare în cazul pensiunilor este de două zile, iar asta se întâmplă tocmai pentru că turistul nu are posibilităţi de agrement", spune Stoian.
Ioana Marcu a investit, anul trecut, 100.000 de euro pentru a-şi construi o pensiune cu 10 camere în staţiunea Bran. Afacerea a mers ca pe roate încă de la început.
"Mi-am făcut reclamă doar prin serviciile pe care le ofer. Un turist mulţumit îţi aduce alţi zece după el", consideră proprietara pensiunii.
În anii "90, o pensiune costa cât trei Dacii
Mioara Vişan are 70 de ani şi a fost printre primii investitori în agroturism din zona Bran - Moeciu. A lucrat mai întâi în învăţământ şi apoi a cumpărat 10.000 de metri pătraţi cu 240.000 de lei vechi, adică echivalentul a trei maşini Dacia atunci.
"Primii clienţi i-am avut atunci când fiica mea a pus un afiş în curtea facultăţii, în care anunţa că organizează revelionul la Bran. Au venit de la Bucureşti 40 de studenţi şi nu aveam unde să îi cazăm. În următorul an, am mers din poartă în poartă şi i-am convins pe brăneni să se apuce de turism şi să facă bani", povesteşte Mioara Vişan. Astfel s-a înfiinţat în zonă prima agenţie de turism rural, iar astăzi în regiunea Bran - Moeciu sunt peste 300 de pensiuni. Femeile au luat cursuri de engleză, s-au autoeducat, au investit, şi astăzi au afaceri de sute de mii de euro", mai spune Vişan.
Hrana ecologică aduce turiştii străini
Pastramă de berbecuţ, ciorbă de găină, tobă, cârnaţi şi şorici de porc, toate acestea atrag mii de turişti în zonele rurale, în contextul în care sunt produse local. "Cu alimente din supermarketuri nu poţi face agroturism", spune Tibor Vereş, proprietarul unei pensiuni din Bran. Din acest motiv, în zonele în care se practică agroturismul, creşterea animalelor este un segment foarte dezvoltat.
"Afacerile au crescut în lanţ. S-au deschis magazine, cluburi, ateliere meşteşugăreşti şi terenuri de agrement", a mai adăugat Vereş.
Proprietarii de pensiuni turistice spun că oricine îşi construieşte o casă într-o zonă cunoscută ca destinaţie turistică îşi acoperă investiţia în maximum doi ani.
"Începi să câştigi din prima zi în care ai clienţi. Este foarte important însă să promovezi pensiunea cu mult înainte de a fi gata, astfel încât din prima zi să ai casa plină", crede Ioana Marcu. Preţurile variază între 50 şi 80 de RON, în funcţie de serviciile oferite. Însă posibilităţile de recreere, traseele turistice, excursiile pe munte, plimbările cu sania trasă de cai sau lecţiile de călărie aduc profituri considerabile.
"Pot să vă spun doar că a avea o pensiune turistică este o afacere extrem de profitabilă. Trei lucruri sunt esenţiale: amplasamentul, promovarea şi serviciile de calitate", a conchis Mioara Vişan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite