Bursele externe, soluţie pentru societăţile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, susţine că listarea  atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea londoneză sau vieneză a pachetelor minoritare ale companiilor de stat este soluţia pentru o privatizare reuşită.

Oferta secundară pentru vânzarea a 10% din Tranzgaz va începe la finele lunii viitoare, iar ofertele publice iniţiale (IPO) pentru Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt planificate pentru septembrie, octombrie, respectiv decembrie, a anunţat ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
Ministrul a deschis joi şedinţa oficială de tranzacţionare a London Stock Exchange şi a declarat pentru Reuters că mizează pe listarea duală, atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe cea londoneză sau vieneză. „Eu insist pentru listarea duală deoarece cred că este benefică atât pentru stat, cât şi pentru rezultatul ofertelor", a spus Isar.

El a adăugat că nu au fost încă stabilite pieţele pentru listarea duală, dar se au în vedere cea de la Londra şi cea de la Viena. Bursa londoneză şi cea de la Bucureşti au semnat recent un acord de susţinere a promovării companiilor româneşti către investitorii londonezi.

Bursa, alternativa băncilor

Isar a mai spus că Ministerul Economiei are în vedere şi alte companii de stat care ar putea fi privatizate pentru a aduce venituri la bugetul de stat, dar şi pentru a dezvolta piaţa de oferte publice iniţiale pe bursa locală.  Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri susţine că dezvoltarea pieţei de capital este necesară nu doar din perspectiva listării companiilor de stat, dar şi ca alternativă de finanţare.

„Ideal ar fi ca bursele din România să fie puternice şi să înceapă să suplinească o parte din scăderea apetitului băncilor", a explicat Isar. El a adăugat că economia reală poate fi susţinută şi prin listarea companiilor private, nu numai prin a celor de stat.

„Date fiind evoluţiile financiare regionale şi globale, precum şi potenţialul încă nemonetizat al economiei României, o poziţionare strategică la nivel regional al burselor româneşti este ceea ce aşteaptă numeroşi actori locali şi internaţionali", a mai spus Isar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite