Bursele europene dau semne de revenire trase în sus de creşterile din sectorul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piețele europene de capital au cunoscut, luni, o creștere puternică, bazată pe speranța că liderii europeni înregistrează progrese în efortul reducerii datoriei zonei euro. Totodată, investitorii au reacționat pozitiv față de începutul extrem de bun al sezonului vânzărilor cu amănuntul în Statele Unite.

Sentimentul pozitiv din pieţe a fost motivat în special de speranța că întâlnirea de marți a miniștrilor de Finanțe ale țărilor membre zonei euro se va solda cu punerea la punct a unor măsuri pentru o abordare mai hotărâtă a crizei datoriei suverane care afectează această regiune. Potrivit cotidianului britanic Financial Times, printre zvonurile care au alimentat acest sentiment pozitiv se numără și informaţia, neconfirmată oficial, potrivit căreia Italia s-ar afla în negocieri pentru a primi ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internațional.

Aceste sunt principalele motive pentru care indicele bursier FTSE Eurofirst 300 a crescut în prima parte a şedinţei cu 2,7% până la 932,04 puncte iar indicele italian FTSE MIB a urcat cu 3,5% la 14.419,64 puncte.

Concediere cu efecte pozitive


La rândul lor, acțiunile sectorului financiar au crescut semnificativ, cele mai puternice aprecieri fiind înregistrate de companiile de asigurări. Acțiunile AXA, cea mai mare companie de asigurări a Franței, au crescut cu 7,6% la 9,52 euro pe acțiune după ce Jean Sorasio, directorul de investiții al acesteia, a fost înlocuit. Compania a ţinut să precizeze însă că această înlocuire nu are nici o legătură cu performanța fostului său director. În paralel, compania olandeză de servicii financiare ING a urcat cu 7,4% până la 5,12 euro pe acţiune, în timp ce societatea germană Alianz, cel mai mare asigurător european, a crescut 5,6% până la 69,46 euro pe acţiune.

Băncile au avut, la rândul lor, o zi bună la bursă. Acţiunile băncii franceze BNP Paribas crescând cu 9% la 28,18 euro după anunțul vânzării unui portfoliu de active în valoare de 700 de milioane de euro. Investitorii au salutat măsurile de cesionare de active, în speranța că lichiditățile strânse din aceste activități vor atenua din consecințele severe ale unei viitoare cereri de creştere a nivelului lichidităților pentru consolidarea bilanțului contabil.

Sector bancar pe verde

Băncile franceze Société Générale și Crédit Agricole au adăugat 6,5%, respectiv 6,7% la valoarea acțiunilor lor, ajungând la 16,85 euro, respectiv 4,35 euro, în timp ce banca germană Deutsche Bank a crescut cu 7% la 26,53 euro. În aceeaşi primă parte a şedinţei, grupurile financiare belgiene Dexia și KBC au crescut cu 13,2% - până la 0,42 euro pe acţiune, respectiv 14,3% - până la 8,98 euro pe acţiun, în urma semnării unui acord de către forțele politice belgiene pentru bugetul pe anul viitor.  Ageas, fostul Fortis, a crescut deasemeni cu 7,9% până la nivelul de 1,22 euro pe acţiune.

Știrile din Marea Britanie cu privire la faptul că agentul de turism Thomas Cook a reușit să obțină fonduri din partea creditorilor săi pentru a-şi acoperi nevoile acute de lichidități, au ridicat acțiunile companiei germane Tui, compania mamă a Tui Travel din Marea Britanie.  Acţiunile operatorului german de turism au crescut cu 6,6% până la 3,62 euro pe titlu.

Luxul la mare cerere

Companiile de produse de lux au crescut, la rândul lor, anticipând că începutul record al sezonului de cumpărături cu amănuntul în Statele Unite va continua și că cererea pentru aceste produse va crește. Richemont, companie elvețiană producătoare de ceasuri, a crescut cu 4,1% la 46,97 franci elvețieni pe acţiune, în timp ce rivalul său, Swatch, a crescut cu 3,3% la 342,70 franci elvețieni pe acţiune, iar compania franceză LVMH a câștigat 3,7%, acțiunile sale ajungând la valoarea de 112,05 euro pe acţiune.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite