Bursa s-a prăbuşit după decizia CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la București a înregistrat cel mai sever declin din lume, iar euro iar moneda naţională s-a depreciat accentuat după ce Curtea Constituţională (CC) a anunţat că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern au fost declarate neconstituţionale, potrivit Bloomberg.

După ce CC a anunţat că tăierea pensiilor nu este constituţională, BNR a publicat o referinţă de 4,2808 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. La jumătatea şedinţei interbancare de astăzi, Bursa era în scădere cu 5,32%, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare consemnau o pierdere de 8,7%, după ce Curtea Constituţională a decis că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstituţionale.

„Imediat după anunţul privind decizia Curţii Constituţionale, au fost realizate vânzări puternice şi au existat chiar şi momente de panică în piaţă. Decizia creează incertitudine atât în plan economic, cât şi politic, ceea ce îi determină pe investitori să vândă, întrucât estimează scăderea puternică a cotaţiilor", a declarat Mihai Mureşian, traderul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Decizia CC ar putea avea ca efect amânarea acordării următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional şi refacerea scrisorii de intenţie.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, era în scădere cu 5,65%, în jurul orei 13:30, în timp ce indicele extins, BET-XT, care reflectă tendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se situa cu 6,7% sub nivelul de joi.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărită de indicele BET-NG, consemnau o corecţie medie de 4,56%, cea mai redusă din piaţă.

Valoarea operaţiunilor realizate la BVB în prima jumătate a şedinţei de vineri se ridica la 36 milioane de lei (8,5 milioane de euro), iar cele mai lichide erau titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 10,28 milioane de lei, urmate de acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu tranzacţii de 4,98 milioane de lei, şi de cele ale SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 4,48 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite