Bursa şi-a revenit, dar nu se ştie pentru cât timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa este "Verde"fără motiv"Nu cunosc niciun eveniment care să determine o inversare de trend a indicelui BVB, însă nici într-o scădere majoră nu mai cred", spune Nicolae Gherguş, directorul



Bursa este "Verde"fără motiv
"Nu cunosc niciun eveniment care să determine o inversare de trend a indicelui BVB, însă nici într-o scădere majoră nu mai cred", spune Nicolae Gherguş, directorul executiv al Confident Invest. Principala explicaţie pe care brokerii au preferat-o când a venit vorba despre creşteri a fost intrarea în piaţă a banilor rămaşi nesubscrişi la Transelectrica. "Banii care ies din subscrierea la Transelectrica au impulsionat, alături de revenirea spectaculoasă a titlurilor SIF, întreaga piaţă", este de părere Laurenţiu Roşoiu, broker la Active International. Este de aşteptat ca în special investitorii mici, care au rămas cu câteva milioane bune de euro, să se orienteze către acţiunile cotate la Bursă, mai ales că acum piaţa creşte, susţine Roşoiu. Pe de altă parte, directorul Confident Invest consideră că nu există nicio garanţie că banii rămaşi în urma suprasubscrierii s-ar întoarce în piaţă.

Corecţii rezonabile
În orice caz, analiştii susţin la unison că nicio corecţie negativă nu va întoarce cotaţiile sub minimele atinse în luna mai. "În perioada de corecţii prelungite, lucrurile s-au mai aşezat, s-au mai refăcut nişte echilibre, s-au mai acumulat nişte profituri, unele dintre acţiuni, supraevaluate în perioada de maxime, au revenit la normal. Prin urmare, cred că, după acest
respiro
, Bursa nu se va mai confrunta cu scăderi dramatice", spune Iulian Panait, preşedintele companiei KTD Invest. La rândul său, Laurenţiu Roşoiu este de părere că, "în condiţiile în care nu a avut loc o creştere bruscă, nu vom avea, pe termen mediu, nicio depreciere îngrijorătoare a cotaţiilor".

Atenţie la acţiunile sectorului bancar!
În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie a BNR, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost ridicată de la 16% la 20%. La o primă vedere, această măsură, care are ca scop limitarea creditării prin determinarea scumpirii creditelor, nu s-ar putea răsfrânge direct asupra evoluţiei titlurilor celor trei bănci din ringul bursier. Pentru a-şi păstra cota de piaţă, bancherii susţin însă că nu vor recurge la scumpirea creditelor, ceea ce înseamnă că măsura băncii centrale le va bloca o parte din profit. Iar un profit mai mic - prin urmare, şi dividende mai mici - i-ar putea determina pe investitori să se orienteze spre companii care vor acorda dividende mai mari. Analiştii pieţei de capital nu cred totuşi că politica BNR, cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august, va avea un impact semnificativ asupra evoluţiei titlurilor bancare. "Nu va exista o diminuare a profitului potenţial, în contextul expansiunii sistemului bancar. Băncile cu randament foarte bun nu vor avea probleme, şi se ştie că orice împrumut de la acţionari, prin piaţa de capital, a generat întotdeauna profit pentru aceştia", susţine Nicolae Gherguş.
Pe de altă parte, odată cu integrarea la Uniunea Europeană, implementarea acordului Basel II va însemna majorări de capital obligatorii în sistemul bancar. "Majorarea de capital înseamnă sporirea numărului de acţiuni, dar ratele de profitabilitate nu vor putea creşte", afirmă preşedintele KTD Invest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite