Bursa românească, pe locul 3 în Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 11 luni, piaţa românească de capital a luat faţa Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei

Randamentele obţinute au plasat bursa din Bucureşti pe locul trei printre bursele din Europa Centrală şi de Est.
Astfel, cine ar fi investit în "blue-chips"-urile de pe piaţa rusă, ar fi obţinut, de la începutul lui 2006, un randament de 67,75%, în timp ce pe piaţa de capital de la Sofia ar fi avut un profit de 40,55%.
După ce piaţa românească de capital a făcut, o bună perioadă de timp, notă discordantă cu pieţele din ţările vecine, lucrurile încep să se aşeze. "Nu cred că bursa din România va continua să fie o excepţie, ţinând cont de faptul că, pe termene mai lungi, se observă o corelare tot mai strânsă cu pieţele din regiune", este de părere Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital. În acelaşi timp, BVB se apropie de sfârşitul etapei de piaţă emergentă. "Bursa noastră a ajuns la un nivel la care preţurile acţiunilor reflectă corect valoarea acestora", spune Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.
Excepţiile: Bulgaria şi Rusia
Bulgaria şi Rusia reprezintă excepţiile de la contextul regional, în timp ce restul ţărilor au ajuns deja la o oarecare maturitate a preţurilor, spun analiştii pieţei de capital. "La bursa din Sofia, creşterile sunt justificate de faptul că Bulgaria este mult subevaluată ca economie. La bursa din Moscova, creşterile reflectă aşteptările de profitabilitate ale companiilor ruseşti, majoritatea axate pe prelucrarea resurselor energetice, întrucât Rusia este o ţară foarte bogată în resurse naturale", explică Iulian Panait. În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a bursei autohtone, preşedintele KTD este de părere că nu vor mai fi obţinute profituri foarte mari. "Nefiind o ţară cu resurse naturale foarte bogate, nu ne putem aştepta la creşteri foarte mari la Bursă. Majoritatea companiilor listate la BVB sunt din domeniul industrial şi cel al serviciilor, astfel că nu au de-a face foarte mult cu materiile prime, ci cu produsele prelucrate", spune Panait.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite