Bursa îşi revine cu greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

general al Bursei de Valori, Stere Farmache, o importantă influenţă asupra evoluţiilor din ultimele zile au avut-o reglementările cu repercusiune directă asupra pieţei de capital. Noile

general al Bursei de Valori, Stere Farmache, o importantă influenţă asupra evoluţiilor din ultimele zile au avut-o reglementările cu repercusiune directă asupra pieţei de capital.

Noile reglementări au deranjat piaţa
În primul rând, viitorul Cod fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007 (prezentat recent în noua fomulă), a stârnit nemulţumiri în rândul brokerilor şi investitorilor.
"Într-o ţară cum e România, fiscalitatea trebuie adaptată realităţilor, iar piaţa de capital ar trebui tratată distinct, pentru că aici se regăsesc sursele de finanţare pentru toate celelalte pieţe", ne-a declarat Stere Farmache.
El a adăugat însă că "nici scăderile, nici creşterile nu pot să dureze la nesfârşit". A doua mare nemulţumire a operatorilor pieţei de capital e provocată de reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare privind delistările societăţilor de pe Bursă.

Ce pot face investitorii?
"Mai întâi de toate, e nevoie ca investitorii, în special cei cu mai puţină experienţă, să nu acţioneze pripit, sub imperiul panicii", ne-a declarat Emil Ogică, preşedintele companiei de consultanţă financiară KTD Invest. El spune că aceia care au un orizont investiţional pe termen mediu şi lung pot deja să înceapă să cumpere, pentru că aceste scăderi mari de preţuri, fără să fie justificate de informaţii negative privind respectivele societăţi, nu pot să dureze prea mult.
Pentru investitorii obişnuiţi să acţioneze pe termen scurt, volatilitatea e încă atât de mare (cu diferenţe de la -3 la +3, spre exemplu), încât e greu de stabilit cu exactitate ce ar fi de făcut. Astfel că, deocamdată, se recomandă multă prudenţă, în condiţiile în care "nu prea ai unde să vinzi".

Optimism ponderat pe piaţa de capital
Cât despre evoluţia per ansamblu a pieţei bursiere în următoarea perioadă, analiştii spun că acum trecem doar printr-o "etapă legislativă", în care delistările bruşte şi anunţarea noului Cod fiscal au dat emoţii brokerilor. "Trendul va fi ascendent, în continuare, cu condiţia să nu mai avem surprize de acest fel", conchide Emil Ogică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite