Bursa se pregăteşte de toropeala estivală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerii nu sunt tocmai optimişti când se gândesc la evoluţia, în sezonul estival, a acţiunilor listate la Bursă, ei se aşteaptă doar la o creştere lentă a lichidităţii. Dacă, în vara

Brokerii nu sunt tocmai optimişti când se gândesc la evoluţia, în sezonul estival, a acţiunilor listate la Bursă, ei se aşteaptă doar la o creştere lentă a lichidităţii. Dacă, în vara trecută, procesul de privatizare a BCR a încurajat tranzacţiile cu acţiunile SIF-urilor, pentru acest an se întrevede o acalmie ce ar putea fi întreruptă doar de eventualele modificări ce vor fi aduse Codului fiscal.
Nici Fondul Proprietatea nu mai dă motive de optimism brokerilor, pentru că, în legătură cu listarea acestuia, părerile sunt împărţite: trebuie cotate mai întâi societăţile componente sau înaintea tuturor ar fi mai bine să se coteze Fondul? şi, cum numărul societăţilor este destul de mare, iar valoarea acţiunilor acestora este greu de stabilit în afara pieţei reglementate, e cu atât mai dificil să apară Fondul ca emitent distinct. Altfel spus, şi în acest sezon, SIF-urile, companiile petroliere şi cele bancare vor rămâne pe post de vedete ale pieţei.

Trenduri ascendente - abia din iulie
În opinia lui Emil Ogică, directorul companiei de consultanţă financiară KTD Invest, evoluţiile din acest an ar putea fi comparabile cu cele din anul trecut. "În primele două luni din 2005 am avut creşteri semnificative, după care a urmat o lungă perioadă cu tranzacţii puţine şi chiar scăderi de preţuri la fel se întâmplă şi în acest an. Lichiditatea scăzută de acum va mai dura câteva săptămâni, şi abia din iulie vom avea trenduri cu adevărat ascendente", estimează brokerul. El precizează, însă, că o evoluţie liniară, previzibilă, a bursei va fi posibilă "doar dacă nu vom avea surprize cu viitorul Cod fiscal sau cu diverse reglementări ostile pieţei de capital".
Analiştii spun că, în acest moment, majoritatea investitorilor de pe piaţa de capital sunt în aşteptare. Pe de-o parte, cei care vor să vândă aşteaptă o revigorare uşoară a preţului acţiunilor, iar cumpărătorii stau la pândă pentru eventualele corecţii. Când se va ieşi din această acalmie? Brokerii optimişti spun că în mijlocul verii, însă aceştia nu iau în calcul faptul că în 2005 privatizarea BCR a fost cea care a animat piaţa. În 2006, niciun eveniment de acest gen nu se vede la orizont. Tocmai din această cauză e posibil aşteptarea investitorilor să se prelungească până în septembrie.

Raportul de ţară - un impuls de scurtă durată
Publicarea Raportului de ţară la 17 mai este un eveniment care "va încuraja şi tranzacţiile bursiere, însă pentru puţină vreme", ne-a declarat Nicu Gherguş, directorul executiv al companiei Confident Invest. El consideră, însă, că fără apariţia unor emitenţi noi nu ne putem aştepta la o revigorare spectaculoasă a Bursei în perioada imediat următoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite